• Search form

01.04.2012 | 21:13

(Ne)prilagođeni umetnici

(Ne)prilagođeni umetnici

Zoltan Radič, Vladimir Perić, Uroš Tošković i grupa Radar, koju su činili Stevan Novaković i pokojni Saša Marković Mikrob, akteri su bloka filmova “(Ne)prilagođeni” na 59. Festivalu kratkog metra, koji je posvećen umetnicima van mejnstrim struje, a biće prikazan 2. aprila u Domu omladine Beograda.

Mikrob i Stevan” u režiji Miloša Tomića, prikazan i na nedavnom zatvaranju omaž projekta Muzeja savremene umetnosti Beograd i Remonta posvećenog Saši Markoviću Mikrobu, drugarski je dokumentarac o Markoviću i Novakoviću, članovima grupe Radar, i njihovoj akciji pravljenja predmeta i objekata od raspara i otpadaka sa buvljaka. To je priča o drugarstvu, stvaralaštvu, pa i raspravama dva beogradska umetnika različitih karaktera koji su u okviru grupe Radar radili s predmetima skupljenim na beogradskim buvljim pijacama i potom ih predstavljali kao redimejd objekte i asemblaže.

Muzej detinjstva" Tamare Radanović posvećen je istoimenom projektu beogradskog umetnika Vladimira Perića i njegovom intimnom životu među igračkama koje su predstavljale tuđa detinjstva.

Dokumentarac “Sve vas voli ZoliBojana Đurišića govori o Zoltanu Radiču, kultnoj ličnosti somborske scene, lideru Fentestik kiselog benda, njegovom radu i preseljenju iz Srbije u London.

Dokumentarac “Stari majstorKatarine Bulajić posvećen je crtaču Urošu Toškoviću koji je sjedinio umetnost i stvarnost, a govori o detinjstvu, odrastanju i događajima koji su uticali na njega, njegov način života i stvaralaštvo.

Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma predstavlja 2. aprila u DOB-u i specijalni program “Collectif Jeune Cinéma: Pariski eksperiment”, posvećen alternativnom i eksperimentalnom filmu, avangardnom, nezavisnom, ličnom, andergraund, aktivističkom, totalnom, konkretnom, militantnom, kreativnom i umetničkom filmu iz zbirke Collectif Jeune Cinéma - najstarijeg francuskog udruženja filmskih stvaralaca, osnovanog 1971. godine.

Inspirisana modelom kooperative filmskih umetnika iz Njujorka, grupa Collectif Jeune Cinéma bavi se filmskom distribucijom i promocijom eksperimentalnih pristupa u pokretnim slikama i filmu, želeći da uvek i bez diskriminacije predstavi sve oblike filmskog stvaralaštva koji su inače marginalizovani od zvanične kulture.

Program pretposlednjeg dana 59. Kratkog metra obuhvata i takmičarske filmove i domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, a pobednici će biti proglašeni 3. aprila u DOB-u, gde se i održava celokupan festivalski program.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma predstavlja oko 130 ostvarenja iz Srbije i sveta, od kojih je 90 u konkurenciji za nagrade, dok su prateći posvećeni poljskom i izraelskom filmu, ostvarenjima iz regiona, dokumentarcima o aktuelnim temama, poput studentskih protesta u novom veku, te uzbudljivim svedočanstvima o dramatičnim događajima 20. veka.

U međunarodnoj konkurenciji su 52 strana filma - odabrana među šezdesetak prijavljenih, dok domaći takmičarski program obuhvata 38 filmova, koji su odabrani među stotinak prijavljenih.

Filmovi se takmiče po kategorijama (kratki igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni), a o nagradama (Gran pri, zlatne plakete i medalje Beograd, diplome) odlučuje žiri koji čine Mark Ripoll iz Francuske, Pjer Žalica (Bosna i Hercegovina), Shirly Berkovitz (Izrael) i Mina Đukić i Bojana Maljević iz Srbije.

Festivalski sajt je www.kratkimetar.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala za kulturu SEEcult.org, odnosno OVDE

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.