• Search form

01.11.2014 | 22:19

Nagrade ULUPUDS-a na 59. Sajmu knjiga

Nagrade ULUPUDS-a na 59. Sajmu knjiga

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) dodelio je na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu godišnje nagrade za ilustraciju, fotomonografiju, opremu knjige, domaći strip i doprinos istoriji i teoriji umetnosti.

Žiri ULUPUDS-a, koji su činili Bogdan Maksimović (predsednik, član Dizajn sekcije), Vesna Milanović (članica Sekcije za teoriju, kritiku i istoriju primenjene umetnosti) i Vukica Mikača (članica Sekcije umetničke fotografije), dodelio je nagrade za ilustraciju Davidu Vartabedijanu za "Ilustrovani rokenrol vodič" u izdanju Pčelice iz Čačka i Dušanu Pavliću za knjigu za decu "Stilske igre" Simeona Marinkovića, u izdanju Kreativnog centra iz Beograda.

ULUPUDS-ova nagrada za fotomonografiju dodeljena je Laguni za knjigu “Van Gog: Tragovi prošlosti”.

Za kompletnu opremu knjige nagrađena je Olivera Batajić Sretenović za dizajn i opremu udžbenika "Fotografija" Dubravke Lazić i Vladimira Tatarevića, u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda, te Prometej iz Novog Sada i Radio-televizija Srbije iz Beograda za kompletnu opremu edicije "Srbija 1914-1918".

Zavod za udžbenike, inače, proglašen je najboljim izdavačem 2014. godine odlukom žirija 59. Sajma knjiga, a edicija “Srbija 1914-1918” izdavačkim poduhvatom godine.

ULUPUDS-ova nagrada za strip izdanje domaćih autora pripala je Aleksandru Zolotiću i Zoranu Penevskom za strip "Korporativni pandemonijum", u izdanju Besne kobile iz Beograda.

Za doprinos istoriji i teoriji umetnosti ULUPUDS-ova nagrada dodeljena je Nadeždi Pešić Maksimović za doprinos proučavanju kulturnog nasleđa u knjizi "Moravska kuća Srbije", u izdanju Društva konzervatora Srbije i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda.

Takođe, nagrađeni su Milica Živadinović za monografiju u oblasti istorije umetnosti "Miodrag Mića Popović", u izdanju Orion Arta iz Beograda, te Slobodan Maldini i Sofija Maldini Lancoš za izdavački poduhvat "Atlas likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije 21. veka".

ULUPUDS-ova pohvala dodeljena je izdavačkoj kući Evro Đunti iz Beograda za kompletnu opremu izdanja "Stradanje Srbije u Velikom ratu", kao i

izdavačkoj kući Pčelica iz Čačka za ediciju "Deca čitaju srpsku istoriju" .

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.