• Search form

29.07.2012 | 17:24

Nagrade 10. Trga od knjige

Nagrade 10. Trga od knjige

Istoriografska studija “Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968” Aleksandra Rakovića, u izdanju kuće Arhipelag iz Beograda, proglašena je izdavačkim poduhvatom godine na 10. međunarodnom sajmu knjiga “Trg od knjige” u Herceg Novom, na kojem je učestvovalo više od 80 izdavača, uglavnom iz Crne Gore i Srbije.

Najboljom edicijom proglašena je kolekcija prepeva engleskih i francuskih pesnika “Moji pesnici I-VI" u prepevu Milovana Danojlića, u izdanju kuće Orfeus iz Novog Sada.

Najboljom knjigom za decu proglašeno je izdanje “Slane pesmeDejana Đonovića, a Plaketa za najlepšu knjigu dodeljena je izdavačkim kućama Oktoih iz Podgorice i Štampar Makarije iz Beograda za izdanje “Pravoslavni manastiri u Crnoj Gori” autora Tatjane Pejović i Aleksandra Ćilikova.

Žiri 10. “Trga od knjige”, koji su činili Ratomir Ratko Pavlović, Vojislav Bulatović i Zoran Živković, naveo je u obrazloženju odluke o dodeli Plakete za izdavački poduhvat Arhipelagu da je mladi beogradski istoričar Aleksandar Raković vrlo minucioznim istraživanjem u knjizi “Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968” pokazao kako je rokenrol sredinom 50-ih godina “veoma subverzivno delovao na tadašnje jugoslovensko društvo, da bi nakon toga postao nezamenljivi, alternativni kulturni model u celokupnom jugoslovenskom društvu”.

Arhipelag je objavio knjigu “Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968” početkom 2012. u istoriografskoj ediciji “Vreme i priča”.

Rakovićeva knjiga napisana je kao istorija jugoslovenskog rokenrola - od klasičnog, preko električarskog rokenrola, do bitnika i hipika, a nastala je na temelju sveobuhvatnog istraživanja i novog tumačenja ogromne građe o početnoj fazi jugoslovenskog roka, uz razgovore sa više desetina živih aktera, kao i reprezentativan izbor fotografija. 

Deseti sajam knjiga “Trg od knjige” održan je od 21. do 28. jula na trgu Belavista u hercegnovskom starom gradu, pod sloganom “Knjige koje se čitaju žive”.

Organizatori “Trga od knjige” su opština Herceg Novi, JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi, JUK Herceg fest i NVO Književna zajednica Herceg Novi.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.