• Search form

06.07.2014 | 12:53

Nagrade 10. PATOSoffIRANJA

Nagrade 10. PATOSoffIRANJA

Gran pri Međunarodnog multimedijalnog festivala PATOSoffIRANJE, održanog deseti put od 27. juna do 5. jula u Smederevu, dobilo je pozorište DIS iz Banjaluke za predstavu “Put u LiliPut” – farsu koja prikazuje evoluciju čoveka, smenu vlasti i kritiku celokupnog društva. Nagradu “Branislav B. Čubrilović” za najhrabriji i najinovativniji pristup umetnosti dobila je Sanja Krsmanović Tasić za predstavu “O s(a)vesti” o ubijenoj beogradskoj novinarki Dadi Vujasinović.

Žiri jubilarnog PATOSoffIRANJA pohvalio je grupu Cepora, Teatar Mimart, udruženja Mikroart i LedArt, gosta iz Splita Franka Bušića i Centar E8.

Pobednička predstava “Put u LiliPut” – autorski projekat Ognjena Bogdanovića, zasnovana je na knjizi “Guliverova putovanjaDžonatana Svifta, primenjenoj na ova područja.

“Originalnim autorskim čitanjem jednog veoma poznatog dela, sarkazmom i glumački veštim načinom”, predstava “Put u LiliPut”, kako je istakao žiri, aktuelizuje društvene teme, kritikujući odnose vlasti i naroda, pojedinca i društva, a obraća se pre svega mladoj generaciji. Žiri je posebno pohvalio mladalačku vedrinu i energiju kojom se publici sugerišu poruke te predstave.

       DIS teatar, Put u LiliPut

Nagrada “Branislav B. Čubrilović”, koja se dodeljuje autoru sa najhrabrijim i najinovativnijim pristupom umetnosti (poznatija i kao Nagrada za autora sa najvećim mudima), pripala je Sanji Krsmanović Tasić za predstavu “O s(a)vesti” u kojoj je “hrabrim istraživačkim pristupom kroz izuzetno snažno multimedijalno umetničko delo progovorila o problematičnoj i traumatičnoj društvenoj temi političkog ubista, podstičući time gledaoce da sami potraže odgovor na pitanje - šta je sloboda”.

     Sanja Krsmanović Tasić, O s(a)vesti

Sanja Krsmanović Tasić predstavila je slučaj ubistva novinarke Dade Vujasinović kao simbol “konstantne borbe za slobodu govora, mišljenja i stvaranja”, istakao je žiri, koji su činili Vladislav Nešić (predsednik), Ljubomir Ninković, Nataša Milojević, Dušan Kalejski i Milan Mijatović.

Žiri je pohvalio predstavu “Igra za srećugrupe Cepora za humanost nastavnika, njihovu istrajnost i upotrebu dramskih tehnika u pedagoškom i obrazovnom radu sa mladima iz doma “Drinka Pavlović”.

Ambijentalni performans “VodaTeatra Mimart iz Beograda pohvaljen je za “visoko umetničko uobličenje vizuelnih, plesnih i ambijentalnih karakteristika performansa”.

       Teatar Mimart, Voda

Pohvaljeno je i udruženje Mikroart iz Beograda, koje je, u saradnji sa PATOS teatrom - organizatorima PATOSoffIRANJA, aktivno intervenisalo postavljanjem uličnih galerija u javnom prostoru Smedereva i tako skrenulo pažnju na lokacije i građevine koje su imale udela u kulturnom razvoju grada, a zaboravljene su, kao i njihov značaj.

Udruženje LedArt iz Novog Sada (Šok zadruga) pohvaljeno je za instalaciju “Šok kofer” kojom je skrenulo pažnju javnosti na “ignorantski odnos društva prema kulturi i umetnosti”.

       Led Art, Šok kofer

Franko Bušić iz Splita pohvaljen je za “šarmantan pristup ozbiljnim društvenim temama kroz formu performansa”, a predstava “NemačkaCentra E8 za “inovativan pristup problematizovanju stereotipa i predrasuda o marginalizovanim grupama”.

Festival PATOSoffIRANJE,  u organizaciji PATOS teatra, ponudio je publici na gradskim ulicama, trgovima i pešačkim zonama, kao i u lokalnom Centru za kulturu, intenzivan devetodnevni program posvećen savremenoj umetnosti, a publiku je i zabavio, i podsetio na niz aktuelnih pitanja današnjice.

    Patosadnja, Spomenik herojima I svetskog rata, otvaranje 10. PATOSoffIRANJA

Raznovrstan celodnevni program obuhvatao je ulični teatar i predstave priznatih pozorišta iz Srbije i pojedinih zemalja Evrope, performanse, izložbe, umetničke radionice, koncerte i klupske večeri sa ukupno više od 200 izvođača.

Festival je svečano otvoren uručenjem novoustanovljene nagrade “Niko Garone” za medijski doprinos razvoju kulture, ustanovljene u znak sećanja na italijanskog novinara i pozorišnog kritičara Nika Garonea, koji je i sam doprineo međunarodnoj afirmaciji PATOS-a i samog festivala.

Smatrajući da izvođačke umetnosti ne bi mogle da deluju na društvo, niti da ostvare komunikaciju sa sredinom bez novinara i medijskih kuća koji svoj rad posvećuju kulturi i umetnosti, nagrada "Niko Garone" dodeljena je RTS-u za uvođenje emisije “Kulturni dnevnik”, Portalu za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org za kontinuirano i dosledno praćenje i promociju kulture u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope u oblasti internet novinarstva, kao i lokalnim novinarima Draganu Pavloviću iz RTV Smederevo i Snežani Glišić iz lista “Naš glas” za naročit doprinos kulturi Smedereva u oblasti radijskog, odnosno pisanog novinarstva.

Jubilarno PATOSoffIRANJE priključilo se i podršci poplavljenim područjima u Srbiji, pa je ulaz za program u Centru za kulturu bila poslata poruka na broj 1003, a programi na trgu i gradskim šetalištima bili su besplatni.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Grad Smederevo, fondacija TRAG, USAID, Institut za održive zajednice, te kancelarije Saveta Evrope i Poverenice za ravnopravnost. Stalnu podršku festivalu PatosOFFiranje od osnivanja pružaju Centar za kulturu Smederevo i udruženje Bazaart iz Beograda.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.