• Search form

09.07.2018 | 12:49

Mladost u šezdesetoj

Mladost u šezdesetoj

Nekadašnje radnice fabrike “Mladost” u Požegi, svojevremeno jedne od najvećih i najznačajnijih fabrika tekstila na jugoslovenskom tržištu, tema su dokumentarnog filma “Mladost u šezdesetoj” koji će premijerno biti prikazan 11. jula u sali GASI u Požegi, u produkciji Nezavisnog filmskog centra Filmart, uz izložbu fotografija Milice Đorđević i promociju foto-knjige nastale u okviru tog projekta.

Projekat “Mladost u šezdesetoj” preispituje potencijale kulture i umetnosti da doprinesu redefinisanju socijalnog okruženja. Istraživanjem tema kulturnog i industrijskog nasleđa u okviru savremene fotografske i video produkcije, radom sa fotografskim arhivama i arhiviranjem živog sećanja, “Mladost u šezdesetoj” bavi se preispitivanjem današnjeg položaja nekadašnjih radnica/ka velike tekstilne fabrike "Mladost" u Požegi, kao i temama radništva, izgradnje zajednice i solidarnosti.

Fabrika trikotaže i konfekcije “Mladost” zapošljavala je sve do kraja 80-ih godina 20. veka oko 1.200 radnica/ka i bila je “najuspešnija radna organizacija u požeškoj opštini i jedna od boljih među konfekcionarima Srbije”. U proizvodnom objektu na 8.500 metara kvartanih nalazile su se stotine šivaćih i drugih mašina na kojima su u tri smene radile žene iz Požege i okoline, proizvodeći tekstilne proizvode za jugoslovensko tržište i izvoz - u SR Nemačku, Holandiju, Poljsku, Mađarsku, Čehoslovačku i DR Nemačku.

Fabrika je kraj 2007. godine dočekala sa ukupno deset radnika i sa velikim dugovima, a potom je privatizovana 2008.

Nekadašnja “šivara” u prizemlju zgrade danas je kineski tržni centar koji bivše radnice “Mladosti” posećuju manje iz interesovanja za uvoznom robom, a više tragajući za mestom gde su se nalazile njihove mašine za kojima su provele radni vek.

U godini u kojoj se obeležava 60 godina od osnivanja fabrike (1958), projekat “Mladost u šezdesetoj” zajedno sa bivšim radnicama/ima, započinje potragu za vremenom mladosti.

U projektu učestvuju: Zlata Aleksić, Danica Babić, Gordana Bajić, Jela Cvijović, Milada Erić, Ema Ilinčić, Milunka Ivanović, Ružica Korać, Zoran Luković, Saja Marković, Vera Matijević, Jelica Nikolić, Božana Petrović, Zdravka Savić i Olga Teofilović.

Autorsku ekipu projekta čine: Milica Đorđević, Sreten Vuković, Uroš Pavlović i Slađana Petrović Varagić, a realizovan je u okviru programa “Hrabri iskoraci u novim kulturnim praksama”, uz podršku Fondacije Jelena Šantić i Balkanskog fonda za demokratiju.

(SEEcult.org)

Zoran Popovic's solo exhibition 'Time Based Works 1973-2006', Artget Gallery, Belgrade Cultural Center, 2007
Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.