• Search form

31.05.2017 | 23:37

Ministar sa nezavisne scene

Makedonija je prva zemlja u regionu koja je dobila ministra kulture koji potiče sa nezavisne scene – Robert Alađozovski član je vlade premijera Zorana Zaeva koja je izabrana 31. maja, nakon dvodnevnog zasedanja Sobranja i višemesečne političke i institucionalne krize.

Ministar sa nezavisne scene

Makedonija je prva zemlja u regionu koja je dobila ministra kulture koji potiče sa nezavisne scene – Robert Alagjozovski član je vlade premijera Zorana Zaeva koja je izabrana 31. maja, nakon dvodnevnog zasedanja Sobranja i višemesečne političke i institucionalne krize.

Oštar kritičar dosadašnje kulturne politike, Alađozovski (1973) je već u prvom intervjuu najavio da će mu prioriteti biti zaustavljanje suludog projekta “Skoplje 2014”, usvajanje novog zakona o kulturnom nasleđu i departizacija institucija kulture.

Nezavisni autor, istraživač, kulturni menadžer i kritičar, Alađozovski je i diplomirao komparativnu književnost na Univerzitetu u Skoplju.

Autor je nekoliko knjiga i na desetine studija u oblasti filologije, filma i kulturne politike.

Član je Društva nezavisnih pisaca Makedonije i bio je član uredništva časopisa “Sarajevske sveske”.

Takođe, osnivač je i glavni urednik izdavačke kuće “Goten”, te predsednik organizacije Esperanza - svetski kulturni centar.

Od 2005. godine do 2014. godine bio je predsednik Evropske mreže menadžera u kulturi “Orakl” u Briselu.

Učestvovao je u mnogobrojnim projektima koji se tiču decentralizacije kulture, interkulturalizma, regionalne i međunarodne saradnje…

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.