• Search form

10.03.2017 | 14:31

Minhauzenov sindrom

Minhauzenov sindrom

Izložba “Minhauzenov sindrom: Na vreme u vremenu kada se nema vremena”, koja obuhvata radove grupe umetnika iz regiona i drugih evropskih zemalja, biće otvorena 10. marta u galeriji 50/20 u Salcburgu, a ukazuje na jaz između rastućih očekivanja kulture koja je zavisna od kapitala i orijentisana na događaje, te potrebe za vlastitim vremenom i prostorom za razmišljanje.

Priča o baronu Minhauzenu, koji se čupajući za vlastitu kosu izvlači iz gliba, služi kao metafora lične potrage za vremenskim disonancama.

Prema navodima kustoskinja Anamarije Batiste i Ksenije Orelj, izložba okuplja radove u kojima se naziru potisnuti bitovi koji se suprotstavljaju nemilosrdnom tempu kasnog kapitalizma, a koje pritom nije moguće svesti na goli nivo pesimističnih ili pak romantičnih modela.

Među individualnim pristupima pojedinih umetnika moguće je naslutiti zajednički otpor i još neiscrpljeni potencijal.

Oni otvoreno razotkrivaju svoje pozicije i ranjivost kao temelj strukturalnih promena. Umesto da se prepuste nametnutom, ubrzanom tempu savremene tehnokratske kulture, predlažu suptilni zaokret i restaurativno delovanje. Svesno zanemaruju načelo konkurentnosti, propituju konvencionalne metode merenja vremena i postulate efikasnosti  resursa. Aludiraju na vreme kao na proces razmene, te takvim postupanjem ukazuju na podložnost vremena preoblikovanju.

  Dušica Dražić & Wim Janssen, Reflection, 2017, Dokumentation

Na izložbi učestvuju: Sam Bunn (Austrija/Velika Britanija), Veronika Burger (Austrija), Dušica Dražić/Wim Janssen (Srbija/Belgija), Anna Hofbauer (Austrija), Luiza Margan (Austrija/Hrvatska), Sina Moser/Joyce Rohrmoser (Austrija), Matthias Noggler (Austrija/Nemačka), Nika Rukavina (Hrvatska), Christoph Schwarz/Matthias Peyker (Austrija), Irena Sladoje (BiH), Marko Tadić (Hrvatska), Slaven Tolj (Hrvatska) i Jakub Vrba (Austrija/Češka).

  Jakub Vrba, Apotheke, 2016, Zeichnungen

Izložba će biti otvorena performanom Nike Rukavine, a realizovana je u saradnji sa Galerijom fiftytwenty u kojoj će biti otvorena do 29. aprila.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.