• Search form

05.04.2012 | 12:04

Mark Melic - Paranoid Cheese

Mark Melic - Paranoid Cheese

Jedan je od vodećih američkih kompozitora postminimalista Mark Melic (Marc Mellits), izvođen širom sveta, gostovaće 21. aprila u Studiju M u Novom Sadu, u okviru serijala “Nove Uši za Novu Muziku”, a predstaviće svoje kompozicije sa kompakt diska “Paranoid Cheese” iz 2006. godine.

Paranoid Cheese Project” je deseti koncert iz serijala “Nove Uši za Novu Muziku”, čija je umetnička direktorka istaknuta novosadska pijanistkinja Branka Parlić, koja posvećeno već decenijama promoviše Novu muziku na ovim prostorima.

To je prvo gostovanje Marka Melica u Srbiji, u koju dolazi nakon koncerta u Holandiji.

Melic diriguje i svira klavijature u svom ansamblu Mellits Consort koji, pored klavijatura, čine još i violina, violončelo, marimba i električna gitara.

Melicov jedinstveni stil - kombinacija pokretačkih ritmova, uzvišenog lirizma i bogate orkastracije, veoma je komunikativan sa slušaocima, a kako je istakla Branka Parlić, muzika koju stvara sastoji se od kratkih, kontrastnih stavova, eklektična je, sveobuhvatna, živopisna i uvek sa osećajem za “korak ispred”.

Često je minijaturista - komponuje kratke forme sa kontrastnim stavovima ili odsecima.

       Marc Mellits, foto: Ruth Grigorov

Melic je studirao na Yale School of Music, Cornell University i Tanglewood Music Center.

Od njega su naručivali dela ansambli kao što su Kronos Quartet, Orpheus Chamber Orchestra, Bang On A Can All-Stars, Canadian Brass, Nexus Percussion, Debussy Quartet, the Society for New Music...

Živi u Čikagu sa porodicom, gde na Univerzitetu Illinois predaje kompoziciju i teoriju. Deo leta provodi u Rumuniji, te se uticaj rumunske muzike oseća u nekim njegovim delima.

Koncert Melica u Studiju M RTV organizuje Građanski pakt za Jugoistočnu Evropu, uz podršku Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Vojvodine.

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.