• Search form

18.03.2012 | 11:06

Ljudski lik poezije

Ljudski lik poezije

Foto izložba “Imagolirica” Danila Lučića, koja će biti otvorena 19. marta u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu, predstavlja portrete pesnikinja i pesnika nove beogradske pesničke scene, ukazujući na njihovo stvaralaštvo, ali i na njihov lik.

Povodom Svetskog dana poezije, namera Lučića je da se fotografijama aktera pesničke scene, komponovanim kolažnom tehnikom u koju je inkorporiran i tekst po jedne njihove pesme, skrene pažnja na poeziju koja nastaje sada i ovde, te da joj se pruži, uslovno rečeno, ljudski lik. Takođe, namera je da se proba na još jedan način da se poveže savremena srpska književna produkcija i njen imago, gde se taj jungijanski pojam tumači u najširem mogućem kontekstu.

Izložba ukazuje na marginalizovanje poezije, koja je skrajnuta iz polja medijske pažnje, pa je, između ostalog, zato i nepristupačna i nepoznata publici. Istovremeno, fotografija je danas podređena tržišnoj, komercijalnoj nameni, kojoj je estetski imperativ često tek drugostepeni cilj.

Izložba stoga ima zadatak da se postavi subverzivno prema takvim trendovskim, tranzicijskim tretmanima obe umetnosti.

Autorke i autori, čiji se portreti predstavljaju izložbom “Imagolirica”, mahom su rođeni posle 1975. godine, i ne samo što imaju za sobom više objavljenih zbirki, već i na druge, neposredne načine, utiču na formiranje, afirmaciju i identitesko uobličavanje domaće savremene poezije, najčešće kroz organizovanje tribina, pokretanje onlajn časopisa i blogova posvećenih poeziji i samoorganizovanje u pesničke kolektive.

Na izložbi u Parobrodu zastupljeni su portreti Ane Seferović, Tamare Šuškić, Ana Marije Grbić, Jelice Kiso, Vladimira Tabaševića, Gorana Korunovića, Viktora Radonjića, Uroša Kotlajića, Bojana Savića Ostojića, Marjana Čakarevića, Vladimira Stojnića, Bojana Vasića i Bojana Markovića.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću