• Search form

18.08.2017 | 15:35

Likovne poetike crteža

Likovne poetike crteža

Galerija FLU predstavlja od 17. avgusta crteže Tanje Bogdanić, Milice Crnobrnje, Jagode Mićović, Marine Stojanović i Ljiljane Šunjevarić, u nastavku svog Letnjeg programa kojim najavljuje proslavu 80 godina Akademije/Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Grupna izložba “Likovne poetike crteža” obuhvata radove doktoranata FLU, a ističe značaj ličnog umetničkog izražavanja koji se neguje na doktorskim studijama tog fakulteta. Predstavljena su dela svršenih i nesvršenih doktoranata kako bi se kroz zajedničku tehniku crteža prikazala raznovrsnost likovnog istraživanja i mnogoznačnost umetničkog mišljenja.

Isticanjem poetičnosti (u naslovu izložbe) želi se podsetiti na veoma posećena predavanja ''Likovne poetike 20. veka'' koja su držana na FLU, čiji idejni tvorac i autor je profesor Ljuba Gligorijević: program predmeta usmeren je na one teorije likovnih umetnosti, umetničkog dela, stvaralačkog čina, pragmatične teorije manifesta, programa, koje su pisali ili propovedali sami stvaraoci, najčešće u vezi sa sopstvenim delom, kao i na one teorijske stavove koji se nalaze u njihovim fragmentarinim zapažanjima i intimnim ispovestima.

U okviru opšte definisanih umetničkih pravaca u likovnim umetnostima 20. veka, profesor Gligorijević govorio je, na sebi svojstven način, o poetikama likovnog izražavanja umetnika: Đorđa de Kirika, Marsel Dišana, Kurt Švitersa, Maks Ernsta, Huan Miroa, Andre Masona, Rene Magrita, Alberta Đakometija… Neke karakteristike umetničkih poetika tih umetnika, kao što su fantastično i čudesno; senka i lik u ogledalu; erotika kao geneza, središte i cvetanje; zahtev za pokretom i erotskom emocijom; odnos između realnog postora, prostora iluzije i fizičke ravni slike… mogu se prepoznati i u prikazanim crtežima umetnica doktorantkinja FLU, navela je u pratećem tekstu Olivera Erić, kustos-dokumentarista FLU.

Ljiljana Šunjevarić, Plaža

Predstavljanjem odabranih studentskih crteža, sva tri odseka (slikarski, vajarski, grafički) i svih nivoa studiranja (osnovne, master i doktorske studije), ističe se značaj i važnost ove tehnike u oblikovanju budućih umetnika. Nastavni plan i program obrazovanja na ovoj školi, koja je najstarija državna umetničko-obrazovna institucija kod nas, tradicionalno se zasniva na upoznavanju problematike i savladavanju izazova vezanih za prikazivanje likovnih elemenata (osnovne/master studije), a zatim, i na pokušaju da se pomoću savladanih umetničkih veština kreira lično, originalno poetsko delo (doktorske studije).

Marina Stojanović, Ruke

U kurikulumu iz 1978. godine navodi se da student na početku svojih studija upoznaje funkciju, vredost i značenje linije u jednostavnim organizacijama površine. Kasnije se pažnja studenta usmerava ka većem poštovanju figuralnosti, građenju prostora i svetlosne gradacije, da bi, zatim, cilj nastave postalo usmeravanje studenta ka većoj kreativnoj osetljivosti. Linija se proučava kao slobodna arabeska i sve složeniji činilac u iskazivanju ličnog izraza. Težište se prenosi na maštu i fenomene koji doprinose ideji i doživljaju. Na poslednjoj godini studija, program podrazumeva samostalni rad studenta, kroz koji se razvija svest o fenomenu sopstvenog stvaralačkog akta, fromira umetnički stav i društvena odgovornost. Poslediplomske studije su period daljeg razvoja i učvršćivanja ličnog likovnog izraza, kojim student daje svoj doprinos školi, sumi njenih vrednosti i značenja.

Jagoda Mićović, Mapa Evrope ili Snovi bez sna

Osim ukazivanja na pedagoški metod akademskog školovanja, koji se na FLU sprovodi od njenog osnivanja 1937. godine, letnjim izložbama crteža želi se oživeti i upomena na profesore koji su na njoj predavali tokom druge polovine 20. i početkom 21. veka – Stevana Kneževića, Dragana Lubradu i Ljubu Gligorijevića.

Na prethodnoj grupnoj izložbi u okviru Letnjeg programa Galerije FLU “Slovo K je kap na travki. To je suština”, predstavljeni su radovi studenata osnovnih/master studija, dobitnika ovogodišnjih školskih nagrada za crtež.

Izložbe radova studenata i doktoranata FLU žele da podsete na one profesore koji su se, načinom života i rada, bunili protiv ''misaone izdaje'' umetnosti – protiv izdaje crteža zarad zanatskih efekata, protiv izdaje mišljenja zbog likovnih elemenata…

Tanja Bogdanić, Seti se da ne zaboraviš

U okviru proslave jubileja FLU, za oktobar je najavljena i izložba crteža aktivnog nastavnog kadra tog fakulteta u Galeriji ULUS.

Grupnim izložbama crteža studenata i nastavnika FLU ukazuje se na potrebu obogaćenja zbirnog fonda FLU, savremenim radovima izvedenim u tehnici crteža (u Zbirci FLU, za sada, čuvaju poklonjene studije crteža umetnika Uroša Predića, kao i studentski crteži profesora Bože Prodanovića i umetnice Majde Kurnik).

Izložba “Likovne poetike crtežabiće otvorena do 1. septembra.

*Na vrhu: Milica Crnobrnja, Slikano svetlom

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.