• Search form

12.10.2017 | 13:40

Komemoracija Urošu Stojanoviću u Kinoteci

Komemoracija Urošu Stojanoviću u Kinoteci

Komemorativni skup povodom nedavne prerane smrti reditelјa Uroša Stojanovića biće održan 14. oktobra u podne u Jugoslovenskoj kinoteci, koja će u svom bioskopu u Kosovskoj prikazati 1. novembra i njegov debitantski film “Čarlston za Ognjenku”.

Rođen 1973. godine u Beogradu, Stojanović je nedavno preminuo u Los Anđelesu u 44. godini.

Na poziv agenta Spensera Baumgartena iz čuvene Creative Artists agencije, u Holivudu je razvijao nekoliko filmskih projekata koje, nažalost, nije uspeo da realizuje pre iznenadne i prerane smrti.

Već kao student Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Stojanović je privukao pažnju filmovima među kojima se izdvajaju “Vešala za dvoje” iz 1997. godine, koji je izabran među pet najbolјih srpskih kratkometražnih filmova svih vremena.

Celovečernji debi ostvario je 2008. godine filmom “Čarlston za Ognjenku”, tragikomičnom lјubavnom pričom smeštenom između dva svetska rata.
Taj film bio je jedan od najambicioznijih projekata u istoriji srpskog filma i ostvario je veliki uticaj na generacije filmskih stvaralaca i profesionalaca, podigavši nivo umetničkog i tehničkog izraza, navela je Kinoteka.

“Čarlston za Ognjenku” doživeo je internacionalnu premijeru na Filmskom festivalu u Torontu i bio je najgledaniji film godine u srpskim bioskopima. EuropaCorp Lika Besona otkupila ga je bila za međunarodnu distribuciju.

Projekcijom tog filma, nedavno je i Festival srpskog filma fantastike odao počast Stojanoviću u Domu omladine Beograda.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.