• Search form

07.12.2017 | 12:47

Kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog nasleđa

Kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog nasleđa

Tradicionalna narodna igra kolo upisana je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva, na osnovu odluke Međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, koji zaseda na ostrvu Čedžu u Južnoj Koreji.

Kolo su nominovali Ansambl narodnih igara i pesama ''Kolo'', Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Centar za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije  (CIOTIS), na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe i Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Izradu nominacijskog dosijea koordinisao je Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu.

Podršku za nominovanje kola, kako je saopćtilo Ministarstvo kulture, pružile su mnogobrojne lokalne samouprave, institucije, udruženja i pojedinci.

“Upis kola na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva predstavlja veliki uspeh za srpsku kulturu i u velikoj meri doprineće da ovaj segment kulturnog nasleđa postane propoznatljiviji i vidljiviji u svetu. U narednom periodu intenziviraće se aktivnosti na izradi nominacijskih dosijea kako bi se što više elemenata našeg bogatog kulturnog nasleđa našlo na Uneskovim listama i kako bi Srbija bila zastupljena u istoj meri kao naši susedi,  jer srpska kultura svakako ima šta da ponudi”, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Ansambl Kolo, Budimpešta, 2017.

Kao veoma rasprostranjena igra u aktuelnoj igračkoj praksi Srbije, čije su najstarije verzije (moravac i kukunješ) zabeležene na teritoriji centralne Srbije u drugoj polovini 19. veka, kolo je element nematerijalnog kulturnog nasleđa izrazito prisutan u različitim sferama života u Srbiji danas. Izvodi se na privatnim i javnim okupljanjima, porodičnim i kolektivnim proslavama, uz učešće svih članova zajednice, bez obzira na etničku, religijsku i generacijsku pripadnost, navedeno je u saopštenju.

Kao prvi element iz Srbije, u novembru 2014. godine, na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, upisana je porodična slava, a u proceduri usvajanja za 2018. godinu nalazi se predlog za upis elementa pevanje uz gusle.

Promocija upisa kola na Uneskovu listu biće održana 15. decembra u podne u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Ansambl Kolo predstaviće se i 9. decembra sa Akademijom za grčke plesove i tradiciju “Partenon” iz Pariza zajedničkim koncertom u Ateljeu 212 u Beogradu. Time se nastavlja saradnja započeta prošlogodišnjim gostovanjem Ansambla Kolo u Parizu, kada su se ta dva ansambla predstavila u Teatru Gymnase Marie Bell.

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Zavist
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.