• Search form

06.03.2013 | 01:19

Intersticijalno

Intersticijalno

Umetnica Nina Todorović predstavlja se od 7. marta u Galeriji '73 izložbom “Intersticijalno” - serijom fotografija koje se bave pitanjem pozicije jedinke u okruženju, mentalnim i emotivnim međuprostorom, izolovanošću, odnosom sa okruženjem, odbrambenim mehanizmima, kako psihičkim, tako i fizičkim, kao i preispitivanjem ličnih strahova, uspeha ili neuspeha, simboličnim otkrivanjem lične pozicije.

Reč je o seriji fotografija radnog naslova “Defensive Structures Underground”, koje su deo većeg ciklusa digitalnih radova “Odbrambene strukture”.

Naglašavanjem segmenata monotonih arhitektonskih celina, pojačan je osećaj otuđenosti i stavljen akcenat na sveprisutnu, opipljivu samoću.

Fotografije predstavljaju vizuelni dokument, ali nisu samo dokumentacija, već i mesto pitanja i odgovora na ono što savremenog čoveka okružuje (tišti).

Sami radovi su tamni, a svetlosni akcenti su retki, veštačko svetlo se pojavljuje u tragovima, dok tama preovlađuje. Pojedine fotografije su smišljene kao zamrznuti filmski kadrovi, a posmatraču je ostavljeno da otkriva i prepoznaje detalje koji se u mraku skrivaju.

Rođena 1973. godine u Beogradu, Nina Todorović diplomirala je 1999. na Fakultetu likovnih umetnosti (odsek slikarstvo), u klasi profesora Čedomira Vasića, kod koga je i magistrirala 2002. Trenutno pohađa umetničke doktorske studije na FLU u Beogradu.

Od 2000. članica je ULUS-a, sa statusom samostalnog umetnika.

Od 1995. godine, od kada aktivno izlaže, imala je 30 samostalnih i učestvovala na više od 170 grupnih izložbi, kao i u brojnim likovnim kolonijama, radionicama i veb projektima u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je više nagrada, a radovi joj se nalaze u stranim i domaćim muzejima i kolekcijama.

Izložba u Galeriji ’73 biće otvorena do 19. marta.

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.