• Search form

01.08.2017 | 22:42

Inter | Video | Akcija

Inter | Video | Akcija

Beogradske umetnice Dragana Žarevac i Anica Vučetić predstaviće u galeriji Remont 9. avgusta radove nastale tokom prošlogodišnje rezidencije za video umetnike u Požegi, organizovane za vreme međunarodnog studentskog filmskog kampa “Interakcija” i masterklasa dokumentarnog filma “Interdoc”.

Rezidencijalni program Inter| Video | Akcija pokrenuo je 2016. godine u Požegi Nezavisni filmski centar “Filmart”, a cilj je bio da na jednom mestu okupi video umetnike iz Srbije sa filmskim profesionalacima i studenatima filmskih škola iz celog sveta – učesnicima “Interakcije” i “Interdoca”, čiji je organizator. Nastala kao reakcija na problem nedostatka rezidencijalnih programa “novomedijske” umetničke prakse, kao i kolonija i radionica za video umetnost, rezidencija “Filmarta” omogućava produkciju nove “pokretne slike”, kao i kontinuirano testiranje bliskosti dva medija – filma i videa, a posebno dokumentarnog filma i vizulne (video) umetnosti.

Rezidencija Inter | Video | Akcija omogućava uslove za produkciju dva nova video rada, a ovogodišnji učesnici su Mirjana Boba Stojadinović i Miloš Tomić, takođe umetnici iz Beograda.

Dragana Žarevac i Anica Vučetić, učesnice prve rezidencije, veliku pažnju u svojoj umetničkoj praksi posvećuju mediju videa.

Dragana Žarevac, kako je navela kustoskinja izložbe Slađana Petrović Varagić, “otkriva teritoriju” i ukazuje na njenu lepotu. Ipak, vrlo naglašeno suprostavlja upadljivu statičnost i “pokretnu sliku”, nagoveštavajući takvim antagonizmom određenu neizvesnost i preispitivanje sklada cele kompozicije.

Pitanje kojim se autorka bavi u radu Otkrivanje teritorije jeste disbalans između potencijala i sudbine ovog geografskog prostora. Takođe, predmet njenog interesovanja jesu ideološke matrice koje definišu određenu teritoriju, a rad koji je realizovala u Požegi ukazuje na pokušaj da promenom “ugla posmatranja” sagledamo i živimo lepotu u svoj njenoj veličanstvenosti i skladu...

Dragana Žarevac, frejm iz rada Otkrivanje teritorije

Rad Između svetova Anice Vučetić, kao jedan od prvih iz novog ciklusa, može se bojažljivo prepoznati i kao noviji i otvoreniji tematski pristup te umetnice koji se postepeno proširio na teme globalnog okruženja. Dvokanalna video instalacija, koja se sastoji od video materijala nastalog u Japanu, ali i u okviru rezidencije Inter | Video | Akcija u Požegi, biće predstavljena na izložbi u formi instalacije, u okviru koje umetnica precizno gradi strukturu prostora i raspored projekcija različitih dimenzija.

Manipulativnost medija i njegove tehnološke prednosti u odnosu na druge medije iskorišćene su u svrhu součavanja čoveka sa dehumanizovanim okruženjem, na razmišljanje o smislu i načinima njihovog ponovnog uspostavljanja, navela je Slađana Petrović Varagić u pratećem tekstu.

Anica Vučetić, frejm iz rada Živi me oganj sažegao

Dragana Žarevac je medijska umetnica koja se bavi odnosom istine i stvarnosti. Obrazovanje u muzici i video umetnosti sticala u Beogradu, Bombaju, San Dijegu i Parizu. Krajem 70-ih i tokom 809uh godina, samostalno ili u saradnji s drugim umetnicima, izvodila je performanse u najvažnijim galerijama bivše Jugoslavije i u inostranstvu. Autorka je zvuka za sve svoje performanse i video-radove. Njeni video-radovi prikazani su na brojnim video-festivalima, TV stanicama (Arte, La5, SWR) i izložbama širom Evrope i u SAD (Ludvig muzej savremene umetnosti - Beč, Tejt Modern galerija – London, Centar Žorž Pompidu-Bobur – Pariz, ZKM – Karlsrue, Muzej Gugenhajm – Bilbao, Renesans Sosajeti – Čikago, Art in Dženeral – Njujork, Muzej savremene umetnosti Beograd itd.) Dobitnica je nagrade Centra za umetnost i tehnologiju medija (ZKM) u Karlsrueu (1998), Zlatne sfinge za opus na Festivalu Videomedeja u Novom Sadu (1999), Nagrade Galerije “Memorijala Nadežda Petrović” u Čačku (2005), kao i brojnih međunarodnih priznanja i stipendija. Bila je gost-umetnik u ZKM-u, CICV-u, Erimonkur i na Ilemuvant u Sant Antoninu, Korzika.

Angažovana je i kao selektorka na međunarodnim video festivalima i izložbama. Autorka je niza radionica koje se bave vezom umetnosti i društva. Od 2010. do 2013. koordinirala je radionicu za mlade Gete gerile u Gete institutu u Beogradu.

Anica Vučetić diplomirala je (1986) i magistrirala (1989) slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a bavi se video instalacijama i ambijentima.

Među njenim samostalnim izložbama su: Ambijenti, mobili, instalacije (1994), Galerija ULUS, Beograd; Nostalgija (1995), Muzej savremene umetnosti Univerziteta u San Paolu – MAC USP Ibirapuera; Snovi o velikom talasu (1999) i Ambijentalni radovi (2001), Ludvig Forum za internacionalnu umetnost, Ahen; Video instalacije (2002), Galeria 23 y 10, ICAIC – Instituto Cubano del Arte y la Industria Cinematograficos, Havana; Sažimanje (2006) i Uviranje (2009), Galerija Kulturnog centra Beograda; Odslikavanja (2007), Remont, Beograd; Rez (2008), Umetnička galerija “Nadežda Petrović”, Čačak; Dugo putovanje (2010), Muzej savremene umetnosti Republike Srpske, Banja Luka; Uviranje (2011), Umetnička galerija Maribor, Salon Rotovž; Veliki talas (1997) i Pad (2013), Salon Muzeja savremene umetnosti Beograd; Dugo putovanje (2015), Centar savremene umetnosti Crne Gore, Perjanički dom, Podgorica…

Izlagala je na mnogobrojnim grupnim izložbama širom sveta – u Francuskoj, Holandiji, Kanadi, Švedskoj,  Rusiji, Makedoniji, Grčkoj, Španiji, Japanu, Bosni i Hercegovini, Nemačkoj, Hrvatskoj, Danskoj…

Dobitnica je Nagrade Memorijala “Nadežda Petrović” i nagrada publike (2005), Gran prija na 9. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu (2008), Politikine nagrade (2008), nagrade Niškog salona 20/2 (2016)…

Izložba Inter | Video | Akcija u Remontu biće otvorena do 27. avgusta.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.