• Search form

25.03.2018 | 17:15

Inovativna prevencija vršnjačkog i internet nasilja

Inovativna prevencija vršnjačkog i internet nasilja

Inovativne metode u prevenciji vršnjačkog i internet nasilja tema su drugog simpozijuma iz ciklusa Pozorište u školama (PUŠ), koji će biti održan 30. i 31. marta u Ustanovi kulture “Parobrod”, u organizaciji Centra za dramu u edukaciji i umetnosti (CEDEUM). Uz panel diskusiju, prezentaciju istraživanja i primera dobre prakse, te onlajn aplikacije “Sajber” za praktičan rad u školama, program obuhvata i okrugli sto o iskustvima mladih u vezi sa pozorištem u obrazovanju.

Prvog dana simpozijuma biće održana panel diskusija “Internet nasilje: pojava i prevencija”, posvećena fenomenu nasilja među decom i mladima u Srbiji i upotrebi kreativnih metoda koje imaju kapacitet da utiču na smanjenje i prevenciju nasilja u tim društvenim grupama.

Nakon uvodne reči Sanje Krsmanović-Tasić iz CEDEUM-a, među učesnicima panela najavljeni su pomoćnica generalnog sekretara Sektora za harmonizaciju pri kancelariji poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Nevena Ružić, dramski pedagog Ljubica Beljanski-Ristić, prof. dr Dragan Popadić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Jasna Hrnčić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu i mr Gordana Bekčić Pješčić, kao moderatorka.

Biće održana i prezentacija istraživanja primene pozorišnih metoda u prevenciji vršnjačkog nasilja, realizovanog u okviru projekta R.U.IN?, koji je podržala Evropska unija kroz program Erazmus+ i koji se sprovodi u Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji i na Kipru. Kao primer dobre prakse, biće prikazan snimak predstave “Ko ti je kriv?” Geološke i hidrometeorološke škole “Milutin Milanković” iz Beograda.

Za drugi dan simpozijuma najavljena je prezentacija onlajn aplikacije “Sajber”, koja je kreirana u okviru projekta R.U.IN?, a dizajnirana je kao alat za praktičan rad u odeljenjima osnovnih i srednjih škola u prevenciji internet nasilja. Aplikacija će biti primenjivana u Mađarskoj, Rumuniji, Kipru i Srbiji, a biće predstavljena kroz radionicu koju će voditi Sanja Krsmanović-Tasić, Kristina Mlađenović i Nikola Koruga.

Simpozijum će zatvoriti okrugli sto “Reč imaju mladi: iskustva mladih sa pozorištem u obrazovanju” u kojem će učestvovati učenici osnovnih i srednjih škola, školski psiholozi, predstavnici grupa za suzbijanje nasilja, učeničkih parlamenata, nastavnici i roditelji.

Ciklus simpozijuma “PUŠ - Pozorište u školama” CEDEUM organizuje u saradnji sa Parobrodom i udruženjem “Umetnička utopija”.

Program se nalazi u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.