• Search form

07.07.2015 | 14:04

Hybrid Sound Festival

Hybrid Sound Festival

Hybrid Sound Festival za inovativne i nove prakse u saund artu i intermedijske umetnosti koje su zasnovane na DIY/DIWO principima biće održan prvi put od 9. do 11. jula u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu, u organizaciji Radione.org.

Festival je orijentisan prema open source filozofiji i hibridnom zvuku koji pokriva širok prostor od elektroakustike do eksperimentalnog saund arta, a cilj je kreiranje platforme pomoću koje bi i izvođači i publika “mogli uvek očekivati neočekivano”.

Cilj festivala Hybrid Sound je da okupi znatiželjne ljudi koji se bave novim formama i tehnologijama zvuka kroz različite spektre umetnosti, elektronike, izvođačkih muzičkih praksi i veština izrade novih muzičkih instrumenata i uređaja, a istovremeno su spremni da dele svoja iskustva.

Radiona.org pokretanjem Hybrid Sound Festivala želi da otvoriti novo polje delovanja pri Galeriji “Miroslav Kraljević” čija je programska orijentacija uvek bila jasno okrenuta prema društveno angažovanoj savremenoj umetnosti.

Festival počinje koncertima Dražena i Lidije i MMessy Oscillators, za 10. jul najavljeni su Igor Brkić i Ivan Marušić Klif, a za završno veče Tin Dožić & Tanja Minarik i Boris Vidošević & Igor Petrović aka WhompShantea.

Nedavna svirka na Pot pikniku u Močvari inicirala je bend Nisam bio dobar sin, zvao sam se Dražen i Lidija, najnoviji projekt bubnjarke Sare i gitaristkinje Eve iz grupe Žen, u spoju sa dva muzičara iz grupe ### (drdrdr). Stoga Dražen i Lidija predstavljaju dvojac proizašao iz tog projekta. Dražen se dosta uspešno bavi i DIY printom u sklopu projekta This Town Needs Posters, dok Lidija jako voli sinteve i gitarske efekte.

MMessy Oscillators je bend koji izvodi eksperimentalnu elektronsku muziku. Uglavnom koriste DIY elektronske instrumente poput teremina, sintesajzera i efekata, gitarskih pedala, piezoelektričnih senzora, circuit-bent igračaka, hakovanih gadžeta, kompjuterskog otpada i slično. Članice benda su: Ana Horvat, Deborah Hustić i Layla Munitić.

Ana Horvat je kompozitorka elektroničke muzike s diplomom Muzičke akademije u Zagrebu, koja je do sada redovno nastupala na Muzičkom bijenalu, te u poslednje vreme sarađuje s hrvatskim koreografima. Deborah Hustić je intermedijska umetnica i kustoskinja, u čijem su fokusu zvuk i telo, voli da izrađuje analogne muzičke instrumente i nosivu tehnologiju, a osnivačica je Radione. Layla Munitić nova je članica benda, voli fotografiju, studentkinja je komunikologije i filozofije sa odličnim uhom za zvuk.

Igor Brkić radi kao razvojni inženjer za embedded uređaje. Muzikom je počeo da se bavi kao gitarista i vokal u nekoliko metal i hc bandova, a u poslednjih nekoliko godina kombinuje live looping, hardverske sintove i softver (prvenstveno Pure Data) sa akustičnim instrumentima.

Ivan Marušić Klif je medijski umetnik eksperimentalnog smera. Diplomirao je 1994. na Visokoj školi za oblikovanje zvuka u Amsterdamu, a bavi se izradom kinetičkih, svetlosnih i video instalacija, te povremeno performansom. Radi takođe s muzikom i zvukom u sklopu pozorišnih, filmskih, televizijskih i muzičkih projekata. Izlagao je u Evropi i SAD (Mapping festival, Ženeva; Ars Electronica, Linz; Kibla, Maribor; Kapelica Gallery, Ljubljana; Kunsthalle Exnergasse WUK, Beč ...)

Tanja Minarik i Tin Dožić započeli su audiovizuelnu saradnju u projektu MMessy Oscillators 2013. Njihove dosadašnje izvedbe u formi dua uključuju nastup u galeriji Greta i na ALU Zagreb, gde oboje pohađaju diplomske studije na smeru Novi mediji.

Boris Vidošević počeo je da se bavi muzikom sredinom 90-ih godina i od tada je kao gitarista delovao u nekoliko bendova. Aktivan je član desetočlane subreggae grupe Antenat. Njegov se autorski rad u kompozicijsko-tehničkom smislu ponajpre odnosi na field recording, manipulaciju snimljenih semplova i elektronsku muziku koju stvara uglavnom kroz Ableton Live.

Igor Petrović se bavi elektronikom i programiranjem mikrokontrolera od 2011. godine. Primarno područje njegovog interesovanja su MIDI kontroleri te muzičke primene elektronskih sklopova. Od muzike najviše sluša dub, dubstep, psychill i srodno. Izlagao je MIDI kontrolere na mnogim festivalima i umetničkim sajmovima, te u sklopu Radioninog izlagačkog programa.

Program festivala nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.og, a ulaz je besplatan.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.