• Search form

07.07.2015 | 14:04

Hybrid Sound Festival

Hybrid Sound Festival

Hybrid Sound Festival za inovativne i nove prakse u saund artu i intermedijske umetnosti koje su zasnovane na DIY/DIWO principima biće održan prvi put od 9. do 11. jula u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu, u organizaciji Radione.org.

Festival je orijentisan prema open source filozofiji i hibridnom zvuku koji pokriva širok prostor od elektroakustike do eksperimentalnog saund arta, a cilj je kreiranje platforme pomoću koje bi i izvođači i publika “mogli uvek očekivati neočekivano”.

Cilj festivala Hybrid Sound je da okupi znatiželjne ljudi koji se bave novim formama i tehnologijama zvuka kroz različite spektre umetnosti, elektronike, izvođačkih muzičkih praksi i veština izrade novih muzičkih instrumenata i uređaja, a istovremeno su spremni da dele svoja iskustva.

Radiona.org pokretanjem Hybrid Sound Festivala želi da otvoriti novo polje delovanja pri Galeriji “Miroslav Kraljević” čija je programska orijentacija uvek bila jasno okrenuta prema društveno angažovanoj savremenoj umetnosti.

Festival počinje koncertima Dražena i Lidije i MMessy Oscillators, za 10. jul najavljeni su Igor Brkić i Ivan Marušić Klif, a za završno veče Tin Dožić & Tanja Minarik i Boris Vidošević & Igor Petrović aka WhompShantea.

Nedavna svirka na Pot pikniku u Močvari inicirala je bend Nisam bio dobar sin, zvao sam se Dražen i Lidija, najnoviji projekt bubnjarke Sare i gitaristkinje Eve iz grupe Žen, u spoju sa dva muzičara iz grupe ### (drdrdr). Stoga Dražen i Lidija predstavljaju dvojac proizašao iz tog projekta. Dražen se dosta uspešno bavi i DIY printom u sklopu projekta This Town Needs Posters, dok Lidija jako voli sinteve i gitarske efekte.

MMessy Oscillators je bend koji izvodi eksperimentalnu elektronsku muziku. Uglavnom koriste DIY elektronske instrumente poput teremina, sintesajzera i efekata, gitarskih pedala, piezoelektričnih senzora, circuit-bent igračaka, hakovanih gadžeta, kompjuterskog otpada i slično. Članice benda su: Ana Horvat, Deborah Hustić i Layla Munitić.

Ana Horvat je kompozitorka elektroničke muzike s diplomom Muzičke akademije u Zagrebu, koja je do sada redovno nastupala na Muzičkom bijenalu, te u poslednje vreme sarađuje s hrvatskim koreografima. Deborah Hustić je intermedijska umetnica i kustoskinja, u čijem su fokusu zvuk i telo, voli da izrađuje analogne muzičke instrumente i nosivu tehnologiju, a osnivačica je Radione. Layla Munitić nova je članica benda, voli fotografiju, studentkinja je komunikologije i filozofije sa odličnim uhom za zvuk.

Igor Brkić radi kao razvojni inženjer za embedded uređaje. Muzikom je počeo da se bavi kao gitarista i vokal u nekoliko metal i hc bandova, a u poslednjih nekoliko godina kombinuje live looping, hardverske sintove i softver (prvenstveno Pure Data) sa akustičnim instrumentima.

Ivan Marušić Klif je medijski umetnik eksperimentalnog smera. Diplomirao je 1994. na Visokoj školi za oblikovanje zvuka u Amsterdamu, a bavi se izradom kinetičkih, svetlosnih i video instalacija, te povremeno performansom. Radi takođe s muzikom i zvukom u sklopu pozorišnih, filmskih, televizijskih i muzičkih projekata. Izlagao je u Evropi i SAD (Mapping festival, Ženeva; Ars Electronica, Linz; Kibla, Maribor; Kapelica Gallery, Ljubljana; Kunsthalle Exnergasse WUK, Beč ...)

Tanja Minarik i Tin Dožić započeli su audiovizuelnu saradnju u projektu MMessy Oscillators 2013. Njihove dosadašnje izvedbe u formi dua uključuju nastup u galeriji Greta i na ALU Zagreb, gde oboje pohađaju diplomske studije na smeru Novi mediji.

Boris Vidošević počeo je da se bavi muzikom sredinom 90-ih godina i od tada je kao gitarista delovao u nekoliko bendova. Aktivan je član desetočlane subreggae grupe Antenat. Njegov se autorski rad u kompozicijsko-tehničkom smislu ponajpre odnosi na field recording, manipulaciju snimljenih semplova i elektronsku muziku koju stvara uglavnom kroz Ableton Live.

Igor Petrović se bavi elektronikom i programiranjem mikrokontrolera od 2011. godine. Primarno područje njegovog interesovanja su MIDI kontroleri te muzičke primene elektronskih sklopova. Od muzike najviše sluša dub, dubstep, psychill i srodno. Izlagao je MIDI kontrolere na mnogim festivalima i umetničkim sajmovima, te u sklopu Radioninog izlagačkog programa.

Program festivala nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.og, a ulaz je besplatan.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.