• Search form

05.03.2013 | 19:10

Grad kao trezor

Grad kao trezor

Izložba “Grad kao trezor” biće otvorena 12. marta u galeriji Remont, a obuhvata izabrane fotografije koje su nastale u okviru projekta posevćenog sagledavanju socijalističkog nasleđa i kulturi sećanja.

Fotografije odabrane za izložbu “Grad kao trezor” nastale su na foto šetnjama krajem prošlog leta kroz kompleks Muzeja istorije Jugoslavije, po opštinama Novi Beograd, Vračar i Zemun, zatim po Slaviji, Kalemegdanu i u obilasku nedakašnjih bioskopa “Beograd filma”.

Fotografi su: Dušan Miletić, Franziska Wicke, Jovana Miletić, Marija Pavličić, Milica Nikolić, Milena Čorbić, Sanja Lošič, Vesna Đurica i Nenad Porobić.

Vodiči i autori tekstova na izložbi su: Ana Panić, Ivan Manojlović, Vladana Putnik, Nenad Lajbenšperger, Mina Lukić, Andrija Kadić i grupa Bioskopi: Povratak otpisanih.

        Novi Beograd, Dušan Miletić

Kako danas, kao zajednica i pojedinci, vidimo elemente gradskog ambijenta koji su nastajali posle Drugog svetskog rata? Da li ih prepoznajemo kao svedoke o istoriji grada, koji su deo naše svakodnevnice, ili se nalaze u slepom polju, van kadra našeg viđenja? Da li smo odgovorni za sopstveno kadriranje ili se krećemo u okviru dominantnih panorama i vizura grada? Da li je fotografija kao medij provereni istorijski izvor koji govori “tako je bilo” i dokument stvarnosti koji kaže “ovo je naš grad danas?” Ili je selektivna u interpretaciji prošle stvarnosti, kao i naše sećanje?

To su samo neka od pitanja koja je pokrenuo projekat “Socijalističko nasleđe i kultura sećanja u kadru savremenih viđenja. Grad kao trezor”, u organizaciji Centra za muzeologu i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i udruženja Mreža za istraživanje viđenja.

Ideja projekta, čije su autorke Jelena Pavličić i Marija Vasiljević, proističe iz uočene potrebe za javnom interpretacijom nasleđa socijalističkog perioda koje bi bilo oslobođeno isključivosti (afirmativnih ili negativnih), pristrasnosti i nekritičkih jednostranih viđenja, ali i interpretacijom tih istih isključivosti.

Projekat je započet studijskom izložbom fotografija (autori po pozivu) i predmetnih instalacija koje su tematizovale socijalističko nasleđe.

Izložba je gostovala od leta 2012. godine u Galeriji savremene umetnosti Smederevo i Narodnom muzeju u Kraljevu, a do 15. marta otvorena je u Galeriji savremene umertnosti Zrenjanin.

Ostale aktivnosti projekta su realizovane kroz javna vođenja i foto šetnje, predavanja, filmske projekcije i tematske razgovore.

Zamisao je bila uključiti i povezati mlađe istraživače, kustose, umetnike-aktiviste, fotografe i najširu javnost, zainteresovanu za datu temu, kao učesnike.

Osmišljen program sproveden je 2012. godine u odabranim gradovima Srbije - Smederevu, Beogradu i Kraljevu.

Projekat su podržali Centar za promociju nauke i Turistička organizacija Beograda.

Izložba “Grad kao trezor” u Remontu biće otvorena do 5. aprila.

*Foto na vrhu: Crkva Svetog Dimitrija i Spomen grobnica streljanim u Staroj Gradiški, Milena Čorbić

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.