• Search form

12.10.2017 | 22:03

Gotovac u izvođenju BADco.

Gotovac u izvođenju BADco.

Zagrebački kolektiv BADco, povodom 20-godišnjice podnevnog performansa Tomislava Gotovca “Prilagođavanje objektima na Trgu maršala Tita – Trg maršala Tita volim te!” u Zagrebu, rekonstruisaće 14. oktobra u podne taj rad pored Meštrovićevog Zdenca života

Gotovac (Sombor, 1937 - Zagreb, 2010), performer, konceptualni umetnik i filmski redatelj, izveo je “Prilagođavanje objektima na Trgu maršala Tita – Trg maršala Tita volim te!” 14. oktobra 1997. godine prilikom otvaranja Tjedna performansa u organizaciji zagrebačkog SCCA i nezavisnog umetničkog projekta Doma - A casa - At Home. U 30 godina od svog prvog performansa “Happ naš – Happening” Gotovac je do 1997. izveo niz performansa kojima je u javni prostor izravno preneo svoj prisan, umetnički i fantazijski odnos prema gradu u kojem je živeo. Najpoznatiji među njima je “Ležanje gol na asfaltu, ljubljenje asfalta (Zagreb, volim te!)” na koji se podnevni performans naslovom i poziva.

Svakodnevne pešačke radnje prelaska zebre, driblanja teniskom lopticom ili sedanja uz rub klupe, postali su deo svojevrsne ulične koreografije.

Performans započinje, i nakon cirkularnog obilaska zapadne strane Trga, završava uz Meštrovićev Zdenac života. Gotovac svojim telom ulazi u pukotine Zdenca, među naga tela-skulpture, ali se s jednakim žarom priljubljuje i uz rub fasada, površinu žardinjere, vertikalu stupa ulične rasvete, rukohvat… Hotimične i slučajne akcije prolaznika ravnopravno su uključene u umetničko zbivanje - poziv na osvajanje lične slobode u javnom prostoru, na zagrebačkom pločniku, podsetio je BADco.

“To je stvarno ljubavnički odnos prema Zagrebu. Zato sam i bio odeven da ne bih izazvao nesporazume. Intiman sam s tim trgom već decenijama, a i njegovo je ime podsećanje na mladost. Performans se radio o tome da uguram svoje telo u sve rupe toga meni dragog trga. Tu je pozorište, Meštrovićev Zdenac života. Njegova skulptura je manifestna, vrhunska. Ona je deo mog života, moje prvo razmišljanje o umetnosti. Klinac koji je s četiri godine 1941. došao u Zagreb mogao je zdenac dotaknuti, tamo je bila voda… meni je to bilo senzacionalno”, naveo je Gotovac u Vijencu 1998.

Članovi pozorišnog kolektiva BADco. izvešće rekonstrukciju Gotovčevog performansa u saradnji sa Institutom Tomislav Gotovac, koji je u februaru obeležio 80 godina od rođenja Gotovca izložbom “Trg Maršala Tita, volim te!” u Institutu za savremenu umetnost u Zagrebu, nazvanu prema istoimenom performansu iz 1997.

Gotovcu je priređena i dosad najveća retrospektiva u novom prostoru riječkog Muzeja moderne i savremene umetnosti, koji je tom izložbom nedavno i svečano otvoren.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.