• Search form

19.10.2014 | 21:25

Glinka otvara 46. BEMUS

Glinka otvara 46. BEMUS

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), najstariji festival umetničke muzike u Srbiji, počinje 20. oktobra u Sava centru koncertom Državnog akademskog hora Glinka iz Sankt Peterburga, a do 1. novembra proteći će u znaku nekoliko jubileja – stogodišnjice Velikog rata i smrti Stevana Mokranjca, te 30-godišnjice smrti Vasilija Mokranjca i Marka Tajčevića.

Istorija Hora Glinka proteže se 500 godina unazad. Osnovao ga je 1479. godine car Ivan III kao Carsko pevačko sveštenstvo, a do početka 18. veka delovao je u Moskvi. Tokom ere Petra Velikog pevači su uvek bili blizu cara koji im se i sam pridruživao u pevanju. Hor je 1703. preimenovan u Dvorski hor i učestvovao je u svečanostima održanim povodom osnivanja Sankt Peterburga.

Kako je prestonica Ruskog carstva preseljena na obale reke Neve, sva buduća istorija hora vezana je za Severnu Veneciju, kako često nazivaju taj grad.

Glinka je doživeo renesansu u savremenom dobu, zahvaljujući Vladislavu Černušenku koji je na čelo tog hora došao 1974. godine.

Pod vođstvom Černušenka, Glinka će na otvaranju 46. BEMUS-a izvesti dela Stevan St. Mokranjca, Georgija Sviridova, Valerija Gavrilina, Aleksandra Kosolapova, kao i rusku narodnu muziku.

Sajt BEMUS-a je bemus.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.