• Search form

01.11.2017 | 22:43

Filmovi za slobodne ljude

Filmovi za slobodne ljude

Filmski festival Slobodna zona počeo je 1. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu filmom “Dan oslobođenja” o koncertu grupe Laibach u Severnoj Koreji, a publiku u beogradskom Sava centru pozdravio je reditelj tog dokumentarnog mjuzikla Morten Traavik, koji je i najzaslužniji za prvo gostovanje nekog benda sa Zapada u jednoj od najzatvorenijih zemalja na svetu.

Norveški reditelj, koji je pre gostovanja Laibacha, već organizovao bio nekoliko programa saradnje Severne Koreje sa drugim zemljama, pozdravio je publiku na srpskom, izrazivši nadu da će uživati u “Danu oslobođenja” koliko i cela ekipa koja je na tom filmu radila.

“Dobro veče Beograde, dobro veče Srbijo! Kao što je rekao veliki vođa Kim Il Sung: ‘Tamo gde je muzika glasna, revolucija može da uspe!’ Kao deo tima koji je radio na ovom filmu, srećan sam što sam ovde konačno u poslednjoj republici bivše Jugoslavije, koju još uvek nismo oslobodili”, rekao je Travik, koji pokazuje u filmu na koje je sve probleme Laibach naišao za nekoliko dana boravka u Pjongjangu u avgustu 2015. godine, ali i kako je otvorenost obe strane i spremnost na ustupke - mada ne po svaku cenu, dovela do cilja.

Slobodnu zonu svečano je otvorio gost-selektor Teofil Pančić koji je istakao da je taj festival jedan od retkih mesta gde se mogu gledati filmovi za slobodne ljude.

“Kada sam ja bio klinac, u tamo nekoj zemlji, u tamo nekom sistemu kojeg se svi verovatno sećate kao i ja, postojalo je nešto što se zvalo eufeministički filmovi za odrasle. Znate na šta mislim, to su bili oni filmovi golicavog erotskog sadržaja zbog kojeg se išlo u periferijske neugledne bioskope. A zapravo svi znamo da su u to vreme svi filmovi u bioskopu bili filmovi za odrasle. Ne u tom, nego u onom bukvalnom smislu. Danas, kada pogledate šta se pušta u bioskopima, zaključujete da se puštaju isključivo filmovi za decu - mada se tako ne zovu. Festivali kao što je Slobodna zona su jedno od retkih mesta gde se zaista mogu gledati filmovi za odrasle, slobodne ljude. Uživajte, otvaram Slobodnu zonu!”, rekao je Pančić, koji je publici preporučio filmove “Ada za gradonačelnicu”, “Čavela” i “Ja nisam tvoj crnja”.

Publika 13. Slobodne zone ima priliku da do 6. novembra uživa u još oko 40 dokumentarnih i igranih ostvarenja iz celog sveta, za čiji su se izbor, pored Pančića, pobrinuli i selektorka međunarodnog programa Branka Pavlović, kao i Ivan Bakrač i Jelena Maksimović, novi selektori regionalnog programa Slobodne zone.

Najbolji filmovi prema izboru stručnog žirija biće nagrađeni u nekoliko kategorija – međunarodnoj, regionalnoj, Human Rights i 14+, a publika će glasovima odabrati svoje favorite i odlučiti koji filmovi će na proleće krenuti na turneju Slobodne zone u više od 50 mesta u Srbiji.

Žiri za međunarodnu selekciju 13. Slobodne zone čine scenaristkinja Simona Nobile (Italija), producentkinja Jelena Angelovski i filmski kritičar Vladan Petković, a regionalni program ocenjivaće reditelj Matjaž Ivanišin (Slovenija), montažerka Aleksandra Milovanović i reditelj Marko Grba Sing, dok će u selekciji “14+” o nagradi odlučiti srednjoškolski žiri.

Pored filmova koje odabrao Pančić, bogate međunarodne selekcije koju čine festivalski hitovi širom sveta i regionalne selekcije filmova, deo 13. Slobodne zone su i prateći programi: Noćni razgovori, koje uređuje i vodi filozof Ivan Milenković, Kafa sa autorom koju će moderirati rediteljka Jelena Gavrilović, kao i masterklas na temu “Montaža filmova o ljudskim pravima”, koji će održati ugledni američki dokumentarista Piter Kinoj.

Festivalski sajt je feezonebelgrade.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*Foto: Mina Dimitrovski

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.