• Search form

31.01.2018 | 23:47

Emotivna premijera restaurisanog kultnog filma Žike Pavlovića

Emotivna premijera restaurisanog kultnog filma Žike Pavlovića

Digitalno restaurisana kopija kultnog filma crnog talasa “Kad budem mrtav i beoŽivojina Pavlovića premijerno je prikazana 31. januara u Jugoslovenskoj kinoteci, uoči 68. Berlinala, gde će imati tri projekcije.

U prisustvu članova porodice Pavlović i mnogobrojne publike, neki od članova ekipe tog filma sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi legendarnog Džimija Barke emotivno su evocirali uspomene na snimanje iz 1967. godine, u produkciji Centar filma iz Beograda.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić podsetio je da je “Kad budem mrtav i beo” drugi klasik srpske kinematografije koji je restaurisan u saradnji sa kompanijom Vip mobile, u okviru projekta Vip Kinoteka, započetog filmom “Ko to tamo pevaSlobodana Šijana.

“Želim da ovu projekciju posvetim svima onima koji su radili na snimanju ovog briljantnog filma, a večeras nisu sa nama”, rekao je Pantelić, dodajući da o neprolaznoj vrednosti tog dela svedoči i to što će restaurisana verzija tog filma biti prikazana na Berlinalu u zvaničnom programu Forum.

Glumica Dara Čalenić prisustvovala je projekciji u invalidskim kolicima, a publici, koja ju je pozdravila velikim aplauzom, obratio se njen suprug, filmski autor i teoretičar Vlada Petrić.

“Dirnuti smo, a zamalo da ne dođemo jer Dari nije bilo dobro. Srećom, tu smo. Puno znači ovaj dodir sa vama, sa publikom za koju je ona živela kao glumica dok je igrala”, rekao je Petrić.  

Profesor Petrić je dodao da je ceo taj projekat i doživljaj dokaz o persistenciji umetnosti, pogotovo filmske, koja opstaje i obnavlja se na tehnički način.

“Nažalost, mi ljudi se ne možemo  obnoviti. Ali ono što čovek napravi svojom idejom i umetničkim zanosom, kao Žika Pavlović u ovom i drugim svojim filmovima, to ostaje zauvek”, istakao je Petrić.  

Vladan Živković izjavio je da je jako uzbuđen što vidi svoje stare prijatelje, one koji su ostali živi i da se raduje ovom filmu, ali i celom projektu.

“Sada je digitalizovana moja prva filmska uloga”, rekao je on, prisećajući se da je sa Draganom Nikolićem angažovan dok su igrali predstavu “Klovnovi” u Krsmancu.

“Neki naši prijatelji, zajedno sa jednim nama nepoznatim čovekom došli su tek posle predstave, jer su promašili termin, a Gaga je kazao: ‘Ajde da odigramo za ljude’. I tako nas je video taj čovek, a to je bio Žika Pavlović i mi smo dobili uloge u filmu”, ispričao je Živković.

Milan Jelić je istakao da jedva čeka da ponovo vidi film, koji mu budi sećanja na izuzetnog reditelja i čoveka Žiku Pavlovića. “Posle snimanja ‘Kad budem mrtav i beo' pozvao me je da igram i u ‘Buđenju pacova’. On je jedan od naših najboljih reditelja i to mi je bila velika škola i za sledeće uloge i za moje kasnije rediteljske poduhvate”, izjavio je Jelić.

Vlada Janković Džet je sa svojim bendom svirao u filmskoj sceni audicije na kojoj peva glavni lik Džimi Barka.

“Kad je film prikazan, bili smo očajni što je Žika izabrao najgore tonske momente, ali je to bilo u funkciji filma. Kasnije sam shvatio da je to film za koji treba da budem ponosan i da sam se samo pojavio u kadru, a naša scena traje sedam-osam minuta. I danas ga često gledam to je stvarno remek delo naše baštine za sva vremena”, istakao je Janković.

Direktor fotografije Milorad Jakšić Fanđo aktivno je učestvovao i u procesu digitalne restauracije u Arhivu Jugoslovenske kinoteke.

“Videćete jedan divan, izuzetan film. Nismo ga takvim proglasili mi koji smo ga radili, nego javnost. Taj film posle celih 50 godina još je jako aktuelan i čak bi, kako reče scenarista Gordan Mihić, mogao da se snimi i ovih dana negde na periferiji”, rekao je Jakšić, izrazivši zahvalnost Kinoteci i Vipu za to što je na novom digitalnom mediju napravljena kopija koja omogućava da se vek tog filma produži na neodređeno vreme, sigurno mnogo duže nego što traje celuloidna kopija.

“Sa prijateljima u Kinoteci bio sam oduševljen tokom rada na restauraciji, ali sam se detalja sa snimanja sećao u ne baš veselom raspoloženju zato što najveći deo ekipe više nije sa nama”, rekao je Jakšić i podsetio da se na jesen navršava 20 godina od smrti Živojina Pavlovića.

Jugoslovenska kinoteka će tim povodom, kako je najavio Pantelić, prirediti izložbu posvećenu Pavloviću i veliku retrospektivu njegovih filmova.

Generalni direktor Vipa Dejan Turk izrazio je zadovoljstvo što ta kompanija učestvuje u projektu očuvanja kulturne baštine.

“Svi pričaju o digitalizaciji, ali na ovim događajima u Kinoteci, prošlog meseca i večeras, vidimo da spajamo generacije. Taj emotivni momenat je ono što ovom projektu dodaje šlag na tortu”, rekao je Turk.

Film “Kad budem mrtav i beo” premijerno je prikazan u decembru 1967. godine, a već naredne krenuo je na uspešan put po festivalima. Dobio je Zlatnu arenu za najbolji film na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, kao i nagradu za režiju, te nagradu za najbolji film na Međunarodnom festivalu u Karlovim Varima.

Ta kritička društvena drama osvojila je i široku publiku zahvaljujući izuzetnoj kreaciji Dragana Nikolića u liku tragikomičnog gubitnika Džimija Barke, mladića sa socijalnog dna koji izlaz pokušava da nađe u karijeri pevača, mada za to nema talenta.

U glumačkoj ekipi bili su i: Neda Spasojević, Ružica Sokić, Zorica Šumadinac, Dara Čalenić, Severin Bijelić, Nikola Milić, Slobodan Aligrudić, Mića Tomić, Snežana Lukić, Milan Jelić i drugi, a u filmu se pojavljuje i kultni muzički urednik i muzičar Slobodan Sloba Konjović.

Snimatelj je bio Milorad Jakšić Fanđo, montažerka Olga Skrigin, a scenograf Dragoljub Ivkov.

Kritika je ocenila taj film kao jedan od vrhunaca u opusu Pavlovića.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom