• Search form

13.09.2017 | 23:38

Druga strana svega Mile Turajlić premijerno u Torontu

Druga strana svega Mile Turajlić premijerno u Torontu

Dokumentarni film “Druga strana svega” (The Other Side of Everything) srpske autorke Mile Turajlić premijerno je prikazan Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), u okviru zvaničnog programa TIFF Docs.

Premijeri su 12. septembra prisustvovali rediteljka, poznate po dugometražnom dokumentarcu “Cinema Komunisto” o usponu i propasti Avala filma, zatim producentkinja Karin Čičkovski (francuska produkcijska kuća Survivance) i Hanka Kastelicova (HBO Europe), kao i Tom Pauers, programer dokumentarnog programa TIFF-a. Pauers je nakon projekcije vodio razgovor sa autorkom i producentkinjama, a prema navodima Filmskog centra Srbije, u njemu je učestvovala i festivalska publika koja je salu ispunila do poslednjeg mesta.

Druga stana svega” jedini je film iz ovog dela Evrope u selekciji TIFF Doxs, što je, prema navodima FCS-a, samo još jedan dokaz uspeha i vitalnosti srpske dokumetaristike.

Prema sinopsisu, novi film Mile Turajlić govori o istoriji i demokratskim promenama u Srbiji, a priča je ispričana iz jednog stana u Beogradu koji je podeljen vratima koja su zatvorena više od 65 godina. Simbolizujući kako politika postaje lično pitanje, film je hronika jedne porodice koja postaje portret izbora koje pojedinac mora da čini boreći se protiv represije, ali i suočavajući se sa iluzijama tokom procesa tranzicije.

Prema rečima Mile Turajlić, želela je da ispriča priču o svojoj zemlji iz veoma ličnog ugla, i to iz određenog prostora – stana u kojem živi. Dok se priča odvija u stanu njene majke, pogled kroz prozor predstavlja Srbiju kakva je retko viđena u medijima.

Mila Turajlić snimala je taj film desetak godina, prikupljajući arhiv dramatičnih i intimnih momenata koji su se dešavali u okolnim ulicama.

Film “Druga stana svega” nastao je kao koprodukcija Srbije (Dribbling Pictures), Francuske i HBO Europe. To je prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom, a podržali su ga i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Eurimages, CNC – Cinemas du monde i Doha Film Institute.

Festival u Torontu održava se od 7. do 17. septembra, a postoji već vise od 40 godina i jedan je od najznačajnijih filmskih festivala na severnoameričkom tlu.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.