• Search form

07.02.2017 | 20:09

Devedesete Srđana Veljovića

Devedesete Srđana Veljovića

Nova sezona galerije Artget Kulturnog centra Beograda, čiji su umetnički direktori u 2017. godini Slađana Petrović Varagić i Miroslav Karić, počinje izložbom fotografija Srđana VeljovićaDevedesete” – projektom koji je nastajao za vreme vladavine Slobodana Miloševića, a prema rečima autora, predstavlja svojevrsni dokument želje i napora za uspostavljanjem normalnosti i slobode.

Foto-projekat “90-te” nastajao je u periodu Miloševićeve vladavine - od 1987. godine i Osme sednice CK Saveza komunista Srbije, koja se može smatarti uvodom u kasniji raspad Jugoslavije, pa sve do 2000. godine, političkih promena i tranzicije.

Taj duži period Veljović je, kao i većina stanovništva u Srbiji, proživljavao pokušavajući da ostvari neki vid normalnosti u sopstvenom okruženju. Niz fotografskih radova nastao je tako kao rezultat traganja za načinom opstanka u trenucima dok se urušavao ceo jedan sistem (politički, društveni, vrednosni) koji su generacije decenijama unazad gradile i usvajale. Fotografisanje Veljovića tako postaje u tom periodu određena vrsta mentalne vežbe i potrebe da na svoj način reaguje, dokumentuje i - možda inicijalno ne nužno iz umetničke vizure, arhivira sećanje na jednu istorijsku epohu i njoj pripadajući socijalni ambijent, naveli su Slađana Petrović Varagić i Miroslav Karić.


 Srđan Veljović, Divulje/Split, JNA 1988.

Izložba u Artgetu sadrži uži izbor fotografija iz obimne Veljovićeve produkcije iz 90-ih, uspostavljajući nekoliko isprepletanih paralelnih tokova naracije koji uvode publiku u različite vizuelne narative – od prizora redovnog vojničkog života pred rat, civilnog života u ratnim okolnostima, života na studentskim i građanskim protestima, kao i pod NATO bombama, preko privida normalnosti u dinamici urbanog klupskog života, dnevnih javnih performativnih manifestacija otpora, ali i prkosa vesele “nepobedive nacije” i konačno - trenutaka proslave “pobede”.


 Srđan Veljović, Beograd, 10. mart 1991.

  Srđan Veljović, rat protiv NATO, 1999. 

Veljović je poslednju deceniju i po, koliko je u izlagačkom, profesionalnom smislu aktivan na domaćoj umetničkoj sceni, izgradio specifičnu autorsku poziciju koja je rezultat kako njegovog intenzivnog praćenja i dokumentovanja različitih vidova kulturnog, društveno-aktivističkog i urbanog života Beograda, ali i Srbije i regiona, tako i niza projekata kojima je tematski i problemski inicirao i otvarao brojna pitanja u vezi sa socio-političkim kontekstima ovdašnjeg podneblja.

U svojevrsnoj hronici događaja, pojava i situacija, kako su naveli umetnički direktori Artgeta, Veljović nastoji da zabeleži opštu sliku društva suočenog sa dramatičnim promenama - od svakodnevice neposrednog životnog i porodičnog okruženja do određenih kolektivnih prostora/ zona ili malih pojedinačnih gestova nepristajanja, borbe i otpora politikama koje su dovele do permanentnih kriza, nestabilnosti i neizvesnosti.   Srđan Veljović, Saša Marković Mikrob, šetnja sa maskama. Festival "Žudnja za životom, Vilhelm Rajh", Beograd, septembar 1997.

Sagledan u celini, Veljovićev fotografski rad ima formu specifičnog vizuelnog istraživanja, upotpunjenog promišljanjem i samog medija fotografije, odnosno značaja, moći i potencijala koji fotografija ima kao dokument i kao umetnički izraz u interpretacijama i razumevanjima društvenih realnosti.

  Srđan Veljović, Knez Mihailova, Beograd, avgust 1993.

Prema rečima Veljovića, posmatrajući fotografije iz serije “90-te” iz današnje perspektive, čini se da imaju manje dokumentaran, svedočeći odnos - njima se više dokumentuje želja i napor za uspostavljanjem prostora normalnosti i slobode.

“To se moglo postići samo malim aktima subverzije, simboličkim činovima koji imaju sporedni, poprečni položaj spram prećutanog, nikad ispričanog narativa 90-tih”, naveo je Veljović, čiju okosnicu izložbe čine fotografije u vezi sa kontekstom vojske, razvrstane u dve grupe: prva iz 1987/8. godine - period JNA i potonja iz 1999. godine - rat protiv NATO.

“Fiksirajući kontekst, lako se uočava razlika koju je donelo vreme. I nepromenljivosti”, naveo je Veljović.


 Srđan Veljović, Industrija

Prostor između ta dva vremena zauzimaju predstave situacija ispoljavanja društvenosti, subjektivnosti: slučaj kluba Industrija, iliti tehno potkultura u Srbiji, splav Lukas - turbofolk, ulična akcija Saše Markovića Mikroba Žudnja za životom, Vilhelm Rajh, nedeljna spontana okupljanja - narodna veselja na Kalemegdanu…

   Srđan Veljović, Kalemegdan, Beograd, avgust 2000.

Deo radova se odnosi na saradnju sa umetničkim kolektivima Led art i Labin Art Express (LAE). U pitanju su bile akcije, intervencije u javnom prostoru izvođene krajem 90-ih, dekade čijim su se učinkom neposredno bavile. Sumirajući značenja, uzroke i učinke, te slike simbolički, ali na veoma precizan način govore o vremenu.

Grupa fotografija u užem dokumentarnom smislu notira određene prelomne situacije perioda 90-ih.

Tu je: 9. (10) mart 1991. godine, zatim granični kamen između Albanije i SFRJ na Prokletijama (maj, 1991) u momentu kada je postojalo izvesno da država prestaje da postoji, preko mečkara u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu 1993. godine, pa sve do studentskih protesta iz decembra 1996. godine i uličnog izloga venčanica u centru Beograda.

Grupa fotografija koja na prvi pogled značajno odstupa od ostalih ukazuje na ono što prethodi, ono što je izgubljeno. Ukazuje na mesto odakle smo uskočili u 90-te, naveo je Veljović.

  Srđan Veljović, Divulje/Split, JNA, 1988.

Izložbom u galeriji Artget, Veljovićeve fotografije iz 90-ih prvi put dobijaju izvesnu integralnu javnu prezentaciju, a prema rečima Slađane Varagić i Miroslava Karića, danas bi ih trebalo posmatrati ne samo kao vizuelni dokument/svedočanstvo o jednom društvu i prošlom traumatičnom vremenu, već i kao svojevrsnu refleksiju sada i ovde, još uvek zarobljene u kolopletu posledica poslednje decenije 20. veka.

Izložbu će otvoriti 9. februara u 19 sati Irina Subotić, a biće je moguće obići do 9. marta – 26-godišnjice prvih velikih demonstracija protiv Miloševićevog režima u Beogradu.

Projekat je podržao Forum ZFD (Ziviler Friedensdienst).

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  11.07.2018 | 10:00

  Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana

  NEBEŠKA BITJA. Ne človek ne žival - mednarodna razstava (10.7.-4.11.2018.)

  umetniki: Jure Detela, Igor Grubić, Janez Janša, Alexi Kukuljevic, Oleg Kulik, Siniša Labrović, Tanja Lažetić, Vladimir Leben in Ercigoj Art, Marko Pogačnik, Franc Purg, Tamara Al-Samerraei, Maja Smrekar, Sven Stilinović, Jože Tisnikar, Zoran Todorović, Jalal Toufic, Anton Vidokle

  kustosinji razstave: Zdenka Badovinac, Bojana Piškur

  http://www.mg-lj.si/si/razstave/2369/razstava-nebeska-bitja-ne-clovek-ne-zival

  12.07.2018 | 09:00

  Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

  TESLIN SVETSKI SISTEM - izložba posvećena dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije(11.7.-30.10.2018.)

  autorica: Zorica Civrić, muzejska savetnica Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Muzej nauke i tehnike u Beogradu i Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba

  http://tehnicki-muzej.hr

  https://www.facebook.com/Tehnički-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986

  http://www.muzejnt.rs

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  22.07.2018 | 11:00

  2. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI / 2ND INDUSTRIAL ART BIENNIAL: NA LEĐIMA PALIH DIVOVA / ON THE SHOULDERS OF FALLEN GIANTS (IAB 2018) (20.7.-28.10.2018.) Labin, Pula, Raša, Rijeka, Vodnjan

  umjetnici/ce: Zanny Begg & Elise McLeod, Nina Bunjevac, CANAN, Phil Collins, Siniša Ilić, Matija Ferlin & Mauricio Ferlin, Fokus grupa, Ulrik Heltoft, Vlatka Horvat, Božena Končić Badurina, Luiza Margan, Maryanto, Naeem Mohaiemen, Oscar Murillo, Nikolay Oleynikov, Daniela Ortiz, Dan Perjovschi, Laure Prouvost, Kahlon Rajkamal, Miljohn Ruperto, Selma Selman, шkart, Marko Tadić & Miro Manojlović, Želimir Žilnik

  kustosice: Što, kako i za koga / WHW

  organizacija: Labin Art Express XXI

  suorganizacija: MMSU Rijeka, Arheološki muzej Istre

  http://www.industrialartbiennale.eu

  10.08.2018 | 10:00

  MGLC, Ljubljana

  RIKO DEBENJAK (1908-1987) - pregledna/retrospektivna razstava (9.8.-11.11.2018.)

  kustosinja razstave: Breda Škrjanec

  http://www.mglc-lj.si

  03.09.2018 | 10:00

  Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad

  Dani evropske baštine 2018.

  MAISON BARILLI: BELGRADE/NEW YORK - izložba posvećena Mileni Pavlović Barili (2.9.-28.10.2018.)

  autori: Stefan Žarić i Violeta Tomić

  http://www.pavle-beljanski.museum

  11.09.2018 | 10:00

  Francuski institut u Novom Sadu, Nikole Pašića 33, Novi Sad

  ZORAN SVILAR: LOŠI MOMCI - izložba ilustracija za Le Monde diplomatique, izdanje na sprskom jeziku (10.9.-31.10.2018.)

  http://www.institutfrancais.rs

  14.09.2018 | 08:00

  Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Dvorac Petrovića, Kruševac bb, Podgorica

  Izložba "Pravi se da spavaš" Tadije Janičića (13.9-31.10.2018)

  Radno vreme: ponedeljak - petak 8 h - 20 h, subota 10 h - 14 h

   

  https://www.facebook.com/CSUCG/

Video
21.10.2018 | 23:47

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 1/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

1/5 Kritičar na delu: prof. dr Jerko Denegri, istoričar umetnosti