• Search form

11.01.2018 | 14:46

Čovek koji je osvetlio Srbiju

Čovek koji je osvetlio Srbiju

Istorijski muzej Srbije predstavlja od 12. januara izložbu “Đorđe Stanojević – čovek koji je osvetlio Srbiju”, posvećenu 160-godišnjici rođenja pionira elektrifikacije i industrijalicije u Srbiji, koji je bio i veliki dobrotvor i zadužbinar, autor prvih naučnih radova iz astrofizike i autor najstarije sačuvane fotografije u boji kod Srba – “Ciganče sa violinom”.

Izložba o Stanojeviću (Negotin, 1858 - Pariz, 1921), koju će otvoriti ministar kulture i informisanja Vladan Vuklosavljević, savremeni je multimedijalni muzejski projekat podstaknut ovogodišnjim obeležavanjem 160-godišnjice od rođenja slavnog naučnika.

Premijernim prikazivanjem najvećeg dela zaostavštine poznatog fizičara, astronoma i rektora Univerziteta u Beogradu, koja se nalazi u Istorijskom muzeju Srbije, javnost će se podsetiti života i brojnih zasluga čoveka koji je svoj život i rad posvetio popularizaciji nauke i stavljanju njenih dostignuća u korist i na dobrobit srpskog naroda, saopštio je IMS.

Zahvaljujući zalaganju Stanojevića, Beograd je 1893. godine dobio termoelektranu, samo 12 godina posle izgradnje prve u svetu. Tako je postao jedna od prvih prestonica koje su imale električne tramvaje i osvetljenje. Takođe, Stanojević je zaslužan i za izgradnju prvih hidroelektrana koje su koristile polifazni sistem Nikole Tesle na Đetinji, Vučjanki, Nišavi i drugim rekama, od kojih su mnoge u upotrebi i danas.

Đorđe Stanojević u radnom kabinetu

Postavka obuhvata muzealije prikupljane tokom više decenija i okupljene u posebnom muzejskom fondu: lične predmete Stanojevića, arhivsku građu, njegove fotografije ljudi, predela, gradova i građevina, kao i pozitive i negative Sunca urađene na staklu.

Kroz rekonstrukciju radnog kabineta profesora Stanojevića, publika će moći da doživi ambijent i oseti atmosferu u kojoj je stvarao, da sazna o njegovom prijateljstvu i saradnji sa Teslom, kao i da se upozna sa prepiskom između kraljice Natalije Obrenović i njegove supruge Stane Bogićević, nekadašnje dvorske dame.

Sunce, fotografija iz kolekcije Đorđa Stanojevića

Kao posebna atraktivnost i doživljaj postavke, najavljene su specijalno kreirane projekcije, svetlosne i volumetrijske instalacije autora Borjana Pobrića, koje na savremen način dočaravaju značaj Stanojevićevog rada za dinamičan privredni rast i emancipaciju srpskog društva krajem 19. i početkom 20. veka.

Izložbu su svojim materijalima pomogle mnogobrojne institucije: Muzej Nikole Tesle, Narodna biblioteka Srbije, Istorijski arhiv u Negotinu, Muzej grada Beograda i drugi.

Uz ministra Vukosavljevića, na otvaranju izložbe obratiće se i direktorka Istorijskog muzeja Srbije dr Dušica Bojić i autorka izložbe Štefica Radmanović.

Đorđe Stanojević, zgrada hidroelektrane na Đetinji kod Užica, 1899-1900

Izložba će biti otvorena do kraja septembra 2018, a tokom njenog trajanja biće organizovan kviz, koji će pobednicima doneti nagradu u vidu ličnog fotografskog portreta urađenog na staklenoj ploči u tehnici mokrog kolodijumskog procesa.

Stručno vođenje kroz postavku za individualne posete najavljeno je svake srede od 17 časova. Grupne posete je neophodno zakazati (011 3287-242).

Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, uz podršku JP Elektroprivreda Srbije.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.