• Search form

04.07.2018 | 23:39

Čepurin: Novo doba za ruski film

Čepurin: Novo doba za ruski film

Festival savremenog ruskog filma u Beogradu svečano je počeo 4. jula u Jugoslovenskoj kinoteci u prisustvu predstavnika Vlade Srbije, gradskih vlasti i drugih zvanica, kojima je ruski ambasador Aleksandar Čepurin preneo uverenje da je “kriza sovjetskog filma prevaziđena” i da je “došlo novo doba za rusku kinematografiju”.

“Nadam se da će nova generacija naših autora dovesti moderni ruski film na svetski nivo”, izjavio je Čepurin na otvaranju manifestacije koja do 7. jula obuhvata ukupno sedam filmova.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić istakao je da je ceo program premijerni u Beogradu, osim filma “Dovlatov Alekseja Germana mlađeg, prikazanog ranije ove godine na 46. Festu. Podsećajući da glavnu ulogu – ruskog pesnika Dovlatova igra mladi srpski glumac Milan Marić, Pantelić je dodao da Marić “postaje zvezda i srpske i ruske kinematografije”, te da raduje i “uspeh glumca Miloša Bikovića koji to već jeste”.

Biković igrao u ruskom hit filmu “Bezdušni 2” uz veliku rusku glumačku zvezdu Danila Kozlovskog, koji se sada predstavlja i kao reditelj filma “Trener”, odabranog za otvaranje Dana ruskog filma.

“Selekciju koju gledamo premijerno u Kinoteci sačuvaćemo u našem Arhivu za buduće generacije. Ruska kinematografija u ovom trenutku jedna je od vodećih na globalnoj sceni, kako po pitanju nove generacije reditelja i visokih standarda produkcije, tako i po onome što je posebno važno za Kinoteku, a to su restauracije klasika”, kazao je Pantelić, ističući da su u Kinoteci ruski klasični filmovi redovno prisutni u različitim programima, ali da je veliko zadovoljstvo što je sada u prilici da prikaže i neka od najnovijih ostvarenja ruske kinematografije.

Ambasador Čepurin je izjavio je da je imao priliku da vidi sportsku dramu iz sveta fudbala “Trener” i da mu se film veoma svideo, kao i da je u Rusiji postigao veliki uspeh.

“Glumac i reditelj Danila Kozlovski je jedan od najtalentovanijih ruskih filmskih poslenika danas. Njegovom filmu me je privuklo to što glavnog junaka vodi volja za pobedom. Naši narodi su preživeli mnogo teških stvari. Smatram da nam je potrebno upravo to što pokazuje ovaj film o čoveku koji je želeo da uspe, trudio se, borio i pobedio. Inače, priča se dešava u provinciji, a junaci su obični momci”, rekao je Čepurin.

Nećemo se opraštati

Ambasador je zahvalio organizatorima festivala, Kinoteci i Panteliću, kao i Beograđanima na stalnoj pažnji za rusku umetnost i kulturu.

Narednih večeri biće prikazani ratni i špijunski triler “Nećemo se opraštatiPavela Drozdova, komedija “Ja mršavimAlekseja Nužnija, triler “Gogolj. Početak”, nastao iz TV serije, u režiji Egora Baranova.

Uz biografsku dramu “Dovlatov”, na programu su i blokbaster u žanru fantastike “Poslednji vitez Dmitrija Đačenka, koji je već zaradio 1,7 milijardi rubalja i komedija “Zdravo, Oksana Sokolova” u režiji Kirila Vasiljeva.

Publici su se predstavili i gosti festivala, glumci Ana Čurina, Elena Zaharova, Roman Kurcin i Evgenij Stičkin, koji su kratko najavili svoje filmove i zahvalili na toplom prijemu.

Četvoro mladih glumaca prethodno je na konferenciji za novinare izrazilo uverenje da svi ovi filmovi, koje voli ruska publika, mogu biti jasni i interesantni i gledaocima u Srbiji, kao što se u Rusiji dobro razume srpski film.

Izvršni producent festivala Aleksej Govoruhin naglasio je da je ruska kinematografija u velikom usponu, te da o tome svedoče podaci sa bioskopskih blagajni širom Rusije, gde su domaći filmovi tokom prošle godine zaradili čak 12 milijardi rubalja (oko 200 miliona dolara).

“Za festival smo odabrali filmove različitih žanrova – drame i komedije, avanture i priče za celu porodicu. Želimo da srpskoj publici omogućimo uvid u savremenu rusku produkciju. Nadamo se da ćemo zainteresovati vaše distributere da obrate pažnju na ruske filmove”, rekao je Govoruhin.

Festival je organizovala producentska kuća Sinemarus uz učešće “Ruskog ekspresa” i podršku Ministarstva kulture Rusije. Cilj festivala je razvijanje novih veza na kreativnom i ekonomskom planu, jačanje saradnje u oblasti filma i oblikovanje pozitivnog imidža Rusije kao strateškog partnera Srbije.

U mnogobrojnoj publici bio je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.   

Sajt Jugoslovenske kinoteke je kinoteka.org.rs, a program Dana ruskog filma nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.