• Search form

26.09.2009 | 12:05

Borba protiv raka dojke

Akcija unapređenja svesti žena o potrebi prevencije raka dojke, od kojeg svake godine u Srbiji oboli 4.000 žena, a 1.500 ih umre, organizovana je 26. septembra na Trgu republike u Beogradu, u saradnji Avona i Fonda B92, uz poruku da je rak dojke, ukoliko je otkriven na vreme, izlečiv u više od 90 odsto slučajeva.

Borba protiv raka dojke

Akcija unapređenja svesti žena o potrebi prevencije raka dojke, od kojeg svake godine u Srbiji oboli 4.000 žena, a 1.500 ih umre, organizovana je 26. septembra na Trgu republike u Beogradu, u saradnji Avona i Fonda B92, uz poruku da je rak dojke, ukoliko je otkriven na vreme, izlečiv u više od 90 odsto slučajeva.

Povodom oktobra - svetskog meseca borbe protiv raka dojke, Avon i Fond B92 drugu godinu organizuju tu akciju, kao specijalno izdanje TV emisije “Dizanje svesti”, čiji je cilj da se ženama u Srbiji pošalje poruka da je rak dojke bolest koja se može pobediti, kao da se pruži podrška svim ženama koje se bore sa tom bolešću.

Na Trgu republike postavljeno je i stručno savetovalište o samopregledima i načinima prevencije raka dojke, a osim stručnjaka, posetiocima su se obratile i glumice Mirjana Karanović i Ana Sofrenović, muzičar Slobodan Trkulja, princeza Katarina Karađorđević, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas...

Akcija je deo globalne kampanje “Avon šetnja oko sveta u borbi protiv raka dojke”, koji je pokrenula fondacija te kozmetičke kuće, a održava se u više od 50 zemalja sveta.

Avon je obezbedio tim povodom i 300 preventivnih pregleda u Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije.

Povodom akcije “Dizanje svesti”, postavljeni su i informativni punktovi na nekim od najposećenijih lokacija u centru grada, kao i u tržnim centrima “Delta City” i “Ušće”.

Avon Fondacija, osnovana 1955. godine, do sada je prikupila i donirala više od 660 miliona dolara širom sveta u cilju borbe protiv
raka dojke, nasilja u porodici i pružanja pomoći ugroženim područjima.

Avon Akcija za borbu protiv raka dojke, koja deluje u okviru Avon Fondacije, osnovana je 1992. u Velikoj Britaniji i trenutno je aktivna u više od 50 zemalja. Do sada je prikupljeno i donirano više od 585 miliona dolara širom sveta.

Globalni ambasador Avon Fondacije je holivudska glumica Reese Witherspoon.

Avon Akcija za borbu protiv raka dojke u Srbiji pokrenuta je 2004 godine, a već 2006. doniran je aparat za ranu dijagnostiku Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, sto za stereotaksičnu biopsiju dojke, jedinstven na prostorima jugoistočne Evrope.

Osim deljenja informativnog i edukativnog materijala o načinima prevencije i važnosti rane dijagnostike raka dojke, 2008. godine pokrenuta je kampanja preventivnih pregleda, koju su podržali i Ministarstvo zdravlja Srbije, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Klinika za onkologiju Niš i mnogi drugi.

Avon je 2008. godine, donacijom od milion dinara, pomogao i nabavku prvog pokretnog digitalnog mamografa, kupljenog u akciji Fonda B92, Ministarstva zdravlja i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Digitalni mamograf putuje gradovima Srbije i trenutno je u Kraljevu, a potom će biti u Vrnjačkoj Banji.

Sajt Avon fondacije je www.avonfoundation.org, a Avona u Srbiji www.avon.rs

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.