• Search form

09.08.2017 | 02:05

Blokovi

Blokovi

Izložba “Blokovi” Stefana Petronijevića, koju čine radovi sa motivima građevina rađenih u brutalističkom stilu, koji je dominirao i najbolje oslikavao arhitekturu i društvenu klimu u bivšoj Jugoslaviji, biće otvorena 10. avgusta u Galeriji 73 u Beogradu.

Izložbu čine slike, crteži i kolaži, nastali na prvoj i drugoj godini master akademskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Profesor Slobodan Roksandić naveo je u tekstu za katalog izložbe da je Petronijević neverbalnim jezikom napravio crteže i slike sa iskonskim upitom.

“Znamo za objašnjenja takvih zdanja: ušteda prostora, razvoj tehnologije, a najčešće da je to praktično i profitabilno. Kao da se zaboravlja da su to zdanja koja u svojoj neprirodnosti, su veliki potrošači energije: grejanje, hlađenje, osvetljenje i danju i noću, dotur vazduha, vode  tako da smo u dobu kakvo nikad pre  nije bilo, trošeći dragoceno prirodno blago već ugrožene planete. Nekada su  visoke građevine imale metafizičke namene približavanja božanstvu i misteriji kosmosa (Vavilonska kula, piramide, gotske katedrale, zvonici, minareti), kroz čežnju ka nedostižnom tvorcu koji sedi na oblacima. Srećom naša sredina nije zagazila u tu modu. Te klice je primetio Stefan, bez sugestije, hvaljenja i kuđenja beleži ih bogatim slikarskim jezikom na platnu četkicom i bojom, rasnim crtačko-slikarskim impulsom. Prilika je i da prizovem svest o neverovatnoj moći arhitekture u formiranju psihe ljudskog roda ovoga vremena, ona stvara novu vaseljenu današnjice. Nastaju hramovi, nove religije kroz kulise savremenog raja tržnih centara, tradicionalne bogomolje su prazne ili služe kao turističke destinacije. Izložbu našeg odraslog Moglija, Stefana smatram značajnim poduhvatom savremenog trenutka”, naveo je Roksandić.

Blok 23 II, 2015, kolaž, 300x210 cm

Petronijević je rođen 1991. godine u Lazarevcu. Master akademske studije završio je 2015. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dimitrija Pecića, smer slikarstvo. Osnovne akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu završio 2013. u klasi profesora Slobodana Roksandića. Izlagao je na više grupnih izložbi i učestvovao na nekoliko likovnih kolonija.

Izložba u Galeriji 73 biće otvorena do 22. avgusta.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.