• Search form

10.01.2017 | 20:25

Biti ispred svog vremena

Biti ispred svog vremena

Organizacija Radiona.org započela je ovogodišnju sezonu u Zagrebu novim izložbama iz serije “Re-Making / Re-Mixing History” koje se bave radovima inovatora i naučnika  čije ideje, zamisli ili rešenja nisu naišli na naročit odjek u vremenu u kojem su živeli – jedni su bili ignorisani ili ismejani, drugima je bio zabranjen dalji rad, a neki su proterani iz svojih gradova i osramoćeni ili su pred istom klikom zastrašene javnosti tragično pogubljeni.

Izložbe “Pulsiranje sputanih” i “Atomi, zvjezdane prašine i bitovi” u Galeriji “Miroslav Kraljević” u Zagrebu, čija je kustoskinja Deborah Hustić,  hronološki obrnutim sledom tematizuju naučnike i inovatore od početka 19. veka prema srednjem veku, sve do starog veka.

Autori radova (Alenka Dmitrović, Deborah Hustić, Goran Mahovlić, Mario Pavlić i Damir Prizmić) učestvovali su u zbivanjima s kraja i početka 21. veka, kada se razvoj pojedinih disciplina odvijao zaprepašćujuće brzo – razvoj društva na krilima industrijske revolucije, velika otkrića u medicini, biologiji, matematici, fizici… Početkom 21. veka svedočimo munjevitom razvoju novih tehnologija i materijala, često ne propitujući njegove posledice, kako iz etičke, tako i iz višeznačne perspektive ljudskih prava (koja karakterišu i industrijsku revoluciju), te neretko zanemarujući pitanje onečišćenja okoline, autorstva, slobode deljenja informacija ili pitanje privatnosti.


  Galileo - Moon

Izložbe “Pulsiranje sputanih” (5. do 9. januara) i “Atomi, zvezdane prašine i bitovi” (10. do 14. januara) predstavljaju artefakte kao fragmente novih čitanja “starih klasika” nauke upotrebom novih tehnologija poput lasera, 3D printera, mikrokontrolera i senzora. Radovi nisu dokumentarnog karaktera, niti autori izvode replike poznatih mašina, već re-interpretiraju tadašnje ideja ispred svog vremena.

Time se, kako navodi Radiona.org, neminovno otvara pitanje: Šta zapravo znači biti ispred svog vremena? Nije li to pozicija koja se suprotstavlja paradigmatskom zaostajanju sistema koji ne dozvoljava razvoj zbog straha od vlastite demistifikacije i dekonstrukcije? Nije li to neizvesno propitivanje ugodnog i neugodnog, uobičajenog i neuobičajenog, izlazak iz “isprobanih” i “dokazanih” rutina?

Suprotno prošlim vremenima, doba novih tehnologija podstiče afirmativni razvoj i kompetitivnost, ali bez etičkog odnosa prema budućnosti, osim imaginarnog turističkog leta u svemir, svekolikog konzumerizma i kulture must have gadgetizma.

“Sve što je bilo genijalno u prošlosti bilo je ismejano, osuđeno, suzbijeno i potisnuto – samo kako bi se pojavilo još moćnije i iz borbe niknulo još pobedonosnije”, reči su Nikole Tesle na koje podseća Radiona.org povodom izložbi “Pulsiranje sputanih” i “Atomi, zvjezdane prašine i bitovi”.

Izložbe su realizovane uz podršku Ministarstva kulture Hrvatske i Grada Zagreba.

(SEEcult.org)

Gott liebt die Serben, Rasa Todosijevic
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.