• Search form

10.05.2018 | 13:24

BGF i Alban Gerhart

BGF i Alban Gerhart

Beogradska filharmonija nastupiće 11. maja u Kolarčevoj zadužbini sa jednim od vodećih svetskih čelista Albanom Gerhartom, pod upravom nekadašnjeg šefa-dirigenta Uroša Lajovica, a pored Martinuovog Koncerta za violončelo, izvešće i Labudovo jezero Čajkovskog i Okeanide Sibelijusa.

Gerhart nastupa u najboljim koncertnim dvoranama sveta, ali mu nisu strani ni nastupi na železničkim stanicama, školama, bolnicama, kao i popravnim domovima. Apetit za istraživanje novog repertoara iz prošlosti i sadašnjosti pokazaće sa Beogradskom filharmonijom u izvođenju energičnog i atraktivnog Martinuovog koncerta.

Nakon ranih uspeha na takmičenjima, Gerhartova internacionalna karijera je krenula uzlaznom putanjom prvim nastupom sa Berlinskom filharmonijom i Semjonom Bičkovim 1991. Od poznatijih orkestara sarađivao je sa Kraljevskim orkestrom Koncerthebau, Londonskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Japanske radiotelevizije, simfonijskim orkestrima iz Klivlenda, Filadelfije i Čikaga, kao i sa ciriškim Tonhale orkestrom, a od dirigenata sa Kurtom Mazurom, Kristofom fom Donanjijem, Kristijanom Tilemanom, Kristofom Ešenbahom, Mjung-Vun Čungom, Majklom Tilson-Tomasom, Esa-Pekom Salonenom, Vladimirom Jurovskim, Kirilom Petrenkom i Andrisom Nelsonsom. Alban je, takođe, strastveni kamerni muzičar; njegovi redovni partneri su Stiven Ozborn, Baiba Skride i Bret Din.

Gerhart je sarađivao sa kompozitorima kao što su Tomas Larher, Bret Din, Jerg Vidman i Matijas Pinčer i u skoro svakom slučaju se trudio da nauči napamet njihove partiture pre svetskih premijera njihovih kompozicija.

Foto: Sim Canetty-Clarke (Hyperion Records)

Cenjen i zbog svojih snimaka, Gerhart je osvojio tri nagrade ECHO Klassik kao i priznanja ICMA i MIDEM Classic, a za snimak Koncerta za violončelo Unsuk Čin dobio je nagradu muzičkog časopisa Bi-Bi-Sija i ušao u uži izbor za nagradu Gramophone 2015. Veliki broj njegovih izdanja objavila je diskografska kuća Hyperion, kao glavne snimke u okviru njenog serijala Romantičkih koncerata za violončelo, a Gerhartov najnoviji snimak Rostropovičevih biseva objavljen je u januaru 2017. godine.

Gerhart svira na violončelu Matea Gofrilera iz 1710. godine i jedan je od Muzičara za ujedinjenu Evropu (#Musician4UnitedEurope).

Od predstojećih angažmana Gerharta izdvajaju se koncerti sa Orkestrom iz Minesote, Simfonijskim orkestrom Sent Luisa, Orkestrom Tonkinstler Donje Austrije, Simfonijskim orkestrom Švedskog radija, Orkestrom Filharmonija i Seulskom filharmonijom.

Orkestar BGF sa Urošem Lajovicem započinje program pričom o morskim sirenama iz Sibelijusovih Okeanida, a zatvara taktovima iz popularnog baleta Labudovo jezero Čajkovskog, koje je inspirisalo i Holivud za film Crni labud.

Publika zainteresovana za taj koncert iz redovne sezone BGF može kupiti ulaznice za stajanje sat vremena uoči početka na blagajni Kolarca.

*Foto na vrhu: Kaupo Kikkas

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.