• Search form

04.04.2018 | 11:05

Audicije za mlade muzičare iz regiona za studije u Kini

Audicije za mlade muzičare iz regiona za studije u Kini

Multikultivator, u saradnji sa Centrom za edukaciju i umetnost življenja “Synesthesia 7” i China-ASEAN fakultetom umetnosti univerziteta u Čengduu, organizuje 6. i 7. maja u Beogradu audicije za dodelu stipendija i upis na osnovne i master studije za ukupno 20 violinista i pijanista iz Srbije i zemalja u okruženju (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Rumunija i Bugarska).

Reč je o novom poglavlju u razvoju Multiverziteta, zahvaljujući investiciji Kine u iznosu od više od 600.000 dolara, što predstavlja značajnu kulturno-političku aktivnost te zemlje u ovom delu sveta, u okviru interkontinentalne incijative “Jedan pojas jedan put”. To je ujedno i prva organizovana prilika za muzičare iz Istočne Evrope i sa Balkana da se kroz proces obrazovanja u Kini probiju na najveće svetsko tržište klasične i umetničke muzike, saopštio je Multikultivator.

Audicije u Beogradu biće održane 6. i 7. maja u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, a rok za prijavljivanje zainteresovanih je 26. april.

China-ASEAN Arts koledž dodeliće pune stipendije (školarina, troškovi smeštaja, zdravstveno osiguranje i troškovi života) za po desetoro violinista i pijanista, u ukupnoj vrednosti od više od 600.000 dolara. U zavisnosti od rezultata audicija, China-ASEAN Arts koledž zadržava pravo da poveća ili umanji broj studenata prihvaćenih u program stipendiranja.

Kina je svetski lider u proizvodnji muzičkih instrumenata, a ujedno beleži eksponencijalni rast industrije klasične muzike i ubrzani razvoj profesionalnih orkestara.

Čengdu, savremeni megapolis sa istorijom dužom od 3.000 godina, jedan je od šest centralnih nacionalnih gradova u Kini, glavni grad provincije Sečuan i njen ekonomski, politički i kulturni centar. Nedavno osnovani China-ASEAN Arts College je zvanična institucija državnog Univerziteta u Čengduu, osnovanog 1978. godine, a nastavno osoblje čine istaknuti muzičari i pedagozi iz celog sveta.

Audicije su, kako je istakao Multikultivator, jedinstvena prilika za talentovanu decu iz regiona da nastave školovanje u izuzetnim uslovima po najvišim svetskim standaradima u gradu koji pretenduje da postane svetski centar za klasičnu i umetničku muziku.

Saradnja je uspostavljena zahvaljujući magistru Timuru Meljniku, profesoru violine na Muzičkom konzervatorijumu "Franc Šubert" u Beču, članu profesorskog kadra i ovlašćenom zastupniku China-ASEAN Arts koledža.

Meljnik je deo svog detinjstva i školovanja proveo u Srbiji, govori srpski jezik i oseća veliku povezanost i naklonost prema Srbiji. Kao profesor violine na fakultetu u Beču, već je pomogao mnogim studentima iz Srbije u dostizanju visokih umetničkih dometa. Potvrdio se i kao umetnik, violinista, profesor i pedagog.

Multikultivator je, inače, u proteklih devet godina u više navrata uspešno organizovao audicije za prijem studenata i dodelu stipendija za Berkli koledž i univerzitete širom sveta. Mnogi od stipendiranih muzičara ostvarili su zapažene internacionalne rezultate, a neki od njih su danas profesori u Srbiji i svoje iskustvo prenose novim generacijama muzičara.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.