• Search form

18.11.2009 | 15:35

Art klinika: Nema predaje

Novosadska Art klinika ponovila je 18. novembra u Beogradu veliko nezadovoljstvo pokrajinskim i gradskim vlastima Novog Sada zaduženim za kulturu, optužujući ih za nerad i nespremnost za dijalog, a najavila je i da će zatražiti njihovo ukidanje, čime bi se doprinelo i smanjenju administracije u vreme krize.

Art klinika: Nema predaje

Novosadska Art klinika ponovila je 18. novembra u Beogradu veliko nezadovoljstvo pokrajinskim i gradskim vlastima Novog Sada zaduženim za kulturu, optužujući ih za nerad i nespremnost za dijalog, a najavila je i da će zatražiti njihovo ukidanje, čime bi se doprinelo i smanjenju administracije u vreme krize.

“Došli smo do zaključka da su oni nepotrebni i predložićemo Ministarstvu kulture da se ukinu. To će doprineti i racionalizaciji države, jer ionako ne znaju koga da otpuste”, rekla je Silvia Dražić na konferenciji za novinare u Galeriji Remont koju je Art klinika organizovala u Beogradu u nadi da se glas iz prestonice jače čuje i da će tako doći do pomaka u bezuspešnim pokušajima uspostavljanja dijaloga s predstavnicima novosadske vlasti za kulturu.

Predstavnici Art klinike, koja je imala niz problema i za vreme bivše vlasti radikala u Novom Sadu, ocenili su da su se problemi, međutim, posebno zaoštrili konstituisanjem nove vlasti.

“Pre godinu i po dana su došli ‘naši’ (na vlast u Novom Sadu) i očekivalo se da će biti bolje, a došlo je ćutanje”, rekla je Silvia Dražić, a Nikola Džafo, umetnik i osnivač Led arta i Art klinike, dodao je da su “radikali, kada se povuče crta, bili čak bolji”.

Predstavnici Art klinike, koji s grupom drugih umetničkih organizacija, kulturnih radnika i umetnika već nekoliko meseci pozivaju vlasti na dijalog o kulturnoj politici, izneli su hronologiju svih dosadašnjih akcija, uključujući nedavno povlačenje radova grupe umetnika sa Novosadskog salona.

Podsetili su i na akciju spaljivanja umetničkih dela prošle jeseni, koja je trebalo da skrene pažnju na nepostojanje kulturne strategije u odnosu na galerije i status umetnika. Ništa se, međutim, nije desilo ni posle toga, osim što je Art kliniku dočekao opet problem prostora i računa kao i za vreme ranije vlasti radikala, rekla je Silvia Dražić, dodajući da nisu dobili nikakve pare na godišnjem konkursu za program...

“U maju je situacija postala toliko teška da je proglašen bankrot, a zatim ‘odlazak u belo’, što je prošlo nezapaženo, ali je iznerviralo gradonačelnika”, rekla je Silvia Dražić, podsećajući na izjavu prvog čoveka Novog Sada Igora Pavličića o Exitu kao prioritetu, za razliku od “raznih Art klinika”.

Ta Pavličićeva izjava je i inicirala okupljanja novosadske nezavisne scene i formiranje platforme “Za kulturne politike”, u koju su se, kako je podsetio Bojan Krivokapić iz Kamernog pozorišta “Ogledalo”, uključili i reditelj Želimir Žilnik, Kuda.org i mnogi drugi, a cilj je bio da se definiše kakva je kulturna politika Novog Sada, šta je strategija i šta su prioriteti.

Prema njegovim rečima, neće se odustati - i dalje će biti organizovane tribine i ukazivaće se na nedostatke kulturne politike, iako za sada ne postoji elementarna politička volja za kulturni dijalog sa nezavisnom kulturnom scenom.

“Govore da smo ljuti neradnici i da smo protiv njih. Shvataju nas kao političko-partijsku opoziciju, a mi to nismo”, rekao je Krivokapić, navodeći da su gradske i pokrajinske vlasti dovele do gašenje festivala Interzone, koji je pokrenut pre deset godina.

Krivokapić je poručio da će se istrajati na tome da nadležni prihvate transparentnost, jasne kriterijume i učešće trećeg sektora u odlučivanju, jer se “ne može totalitarno odlučivati”.

Džafo je rekao da je nedavno otvaranje Novosadskog salona bilo trenutak da se nešto uradi kako bi se skrenula pažnja na probleme, jer se pretpostavljalo da će doći i pokrajinski i gradski zvaničnici. Pojedini umetnici su povukli radove, među kojima i Džafo, a poslato je i pismo upozorenja sa potpisima 50 umetnika, koji čine veliku većinu ukupnog broja učesnika najveće godišnje novosadske izložbe.

I Džafo je poručio da Art klinika neće odustati od daljih aktivnosti.

“Zauzećemo aktivan stav prema situaciji, nećemo samo da kukamo i tek tako da se povučemo”, poručio je Džafo.

Art klinika će objaviti i obimnu knjigu “Dvogodac” s pregledom aktivnosti 2007. i 2008. godine.

Napravljen je i novi sajt, na kojem će biti ne samo program Art klinike, već i vesti u vezi sa problemima kulturne politike.

Takođe, u decembru će biti održana tradicionalna izložba najboljih studentskih radova “Perspektive”, i to i u Novom Sadu i u Beogradu.

Svi ti rezultati, kako je rečeno, postignuti su bez prave podrške grada, samo na osnovu entuzijazma i dobre volje saradnika Art klinike.

Sajt Art klinike je www.artklinika.rs (www.ledart.org.rs)

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Zoran Popovic, Eros, detalj crteza Fragmenti, Cikago, 1985.
Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom