• Search form

07.03.2018 | 18:15

65. Martovski festival

65. Martovski festival

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival, biće održan 65. put od 28. marta do 1. aprila, a prikazaće u trci za nagrade 80 ostvarenja, odabranih među rekordnih 4.000 prijavljenih.

Filmovi u takmicarskom programu, koje su odabrali reditelji Ivan Stefanović i Maša Nešković, producenti Jovana Nikolić i Iva Plemić Divjak, animatorka Iva Ćirić, montažer Nenad Popović i filmska autorka Marta Popivoda, boriće se za Gran pri u pojedinačnim katagorijama, kao i za strukovne nagrade za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku.

Jubilarni Martovski festival otvoriće domaći dokumentarni film “Tierra Utopia” rediteljke Jelene Stolice o savremenoj utopiji – malom španskom gradu gde je gradonačelnik eksproprisao zemlju bogatih aristokarata i započeo socijalni eksperiment zajedničkog života svih stanovnika. U vremenu krize globalnog kapitalizma, film “Tierra Utopia” postavlja pitanje da li nam je svima utopija potrebna i da li je ona uopšte moguća?

U sklopu specijalnih večernjih projekcija biće prikazan i napeti istorijski dokumentarni triler Miloša ŠkundrićaDugo putovanje u rat”, dramatizovana priča o početku Prvog svetskog rata.

Najznačajnija austrijska rediteljka današnjice Rut Bekerman biće predstavljena retrospektivnom. Biće prikazana četiri njena filma, koja dočaravaju ono najuzbudljivije u njenom dugogodišnjem stvaralaštvu – spoj posmatranja izbliza savremenog stanja društva i razmišljanje o načinu na koji se sećamo prošlosti.

Fakultet dramskih umetnosti, RTS i Zastava film obeležavaju ove godine važne godišnjice, pa će na 65. Martovskom festivalu predstaviti probranu selekciju radova koji su prethodnih godina na toj manifestaciji osvajali nagrade i priznanja. FDU će predstaviti i načine i mogućnosti studiranja svima onima koji bi da upišu tu najprestižniju umetničku akademiju u Srbiji.

Najznačajniji svetski i regionalni producenti i filmski festivali predstaviće se domaćim autorima i ponuditi im saradnju u okviru pratećih programa Martovskog festivala.

Izvršni kreativni producent VICE Evrope Aleks Miler ponudiće insajderske informacije o toj svetskoj producentskoj kući. Programska producentkinja Al Jazeere Balkan Lejla Dedić otkriće kakve priče zanimaju tu kuću, a Kristina Bartošova iz programa ExOriente sa Festivala dokumentarnog filma iz Jihlave u Češkoj, najznačajnijeg festivala u Istočnoj Evropi, predstaviće programe podrške za koje mogu da konkurišu i filmski autori iz Srbije.

U žirijima 65. Martovskog festivala biće najznačajniji domaći i međunarodni filmski profesionalci, poput reditelja Ognjena Glavonića, Srđana Šarenca, Mine Đukić i Roberta Zubera, producentkinje Miljenke Čogelje, scenariste Vuka Ršumovića, snimateljke Bojane Andrić, montažera Vanje Kovačević i Filipa Dedića.

Najavljeni su i mnogobroni strani gosti, među kojima su i animatori Vesela Dančeva (Bugarska), Žan Lik Slok (Francuska) i Tina Šmrekar (Slovenija), direktorka londonskog festivala Olja Sova i selektor Human Rihts Film Festivala Petar Milat iz Zagreba.

Martovski festival će, prema najavi organizatora, ponuditi i ekskluzivni pogled u budućnost filma – virtuelnu realnost. Svi posetioci će moći da se uz pomoć specijalnih VR naočara nađu u centru uzbudljivih dokumentarnih priča kao direktni učesnici i posmatrači iz prve ruke. Kurdski borci za slobodu, mali kineski grad koji se drastično menja pod naletom industrijalizacije, mir i spokoj amazonskih šuma – nova tehnologija i novi narativni postupci u pričanju filmskih priča preneće publiku tamo gde nije ni znala da može da bude, a da se pritom ne pomeri iz prostora DOB-a.

Nagrađivani autori animiranih filmova Nikola Majdak Jr i Ana Nedeljković održaće dvodnevnu radionicu animiranog filma za decu i roditelje, uvodeći ih u svet animacije nove, sveže snage.

Za profesionalce je najavljen specijalni razgovor sa nagrađivanom rediteljkom Milom Turajlić, koja je filmom “Druga strana svega” osvojila glavnu nagradu na IDFA u Amsterdamu. Biće reči o načinu na koji je moguće prezentovani i distribuirati dokumentarni film kroz mejnstrim kanale velike bioskopske distribucije i programe velikih TV kuća, kao i panel diskusija o mogućnostima distribucije kratkometražnih filmova.

Martovski festival biće i ove godine mesto susreta nacionalnih i međunarodnih filmskih autora, producenata, distributera i direktora festivala, ali i mesto gde beogradska publika može da pogleda dobre, lepe, potresne i duhovite priče, ispričane na načine koji nisu česti u redovnoj bioskopskoj ponudi, a koje na istinitiji, dublji, autentičniji način pričaju priče o svima, istakao je Dom omladine, organizator Martovskog festivala poslednjih nekoliko godina.

Prvo izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma održano je u junu 1954. godine u okviru Festivala jugoslovenskog filma u Puli. Festival se u martu 1960. godine seli u Beograd, a pod imenom Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma prvi put je održan 2004. godine.

Festival je od svojih početaka bio važan za promociju domaćeg dokumentarnog i kratkog igranog, animiranog i eksperimentalnog filma. Kao mesto domaćih premijera, Festival je bio i ostao tačka susreta domaćih i inostranih profesionalaca, studenata filmskih škola i akademija i ljubitelja filma. Premijere filmova na Martovskom festival imala su sva značajna imena domaće kinematografije, poput Krste Škanate, Vlatka Gilića, Stoleta Popova, Bate Čengića, Puriše Đorđevića, Dušana Makavejeva… Dušan Vukotić upravo je na tom festivalu dobio glavnu nagradu za svoje remek-delo “Surogat”, mesec dana pre nego što je dobio i Oskara za taj animirani film.

Cena ulaznica i ove godine iznosi 200 dinara po projekciji, odnosno terminu prikazivanja kratkih filmova, dok će za studente FDU i drugih filmskih akademija biti obezbeđene besplatne propusnice.

Umetnički direktor Martovskog festivala je reditelj i producent Marko Popović, a specijalni savetnik je dramaturg Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, a osim gradskih vlasti, pokrovitelji su i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Filmski centar Srbije.

Prošle godine, na 64. Martovskom festivalu, najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom proglašen je “Dubina dva Ognjena Glavonića o masovnoj grobnici kosovskih Albanaca u Batajnici, koji je nagrađen i za montažu Jelene Maksimović. Gran pri za kratki dokumentarni film dodeljen je “Papirnom životuZorana Tairovića, dok je najboljim stranim igranim filmom proglašen belgijski “State of Emergency MotherfuckerSébastiena Petretija, a najboljim domaćim “Samo devojčice plačuVladimira Milovanovića.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

  27.04.2018 | 10:00

  Park Stara Trešnjevka, Zagreb

  RENA RÄDLE I VLADAN JEREMIĆ: TREŠNJEVAČKI MOTIVI - instalacija u javnom prostoru (pet objekata s grafikama) (26.4.-16.7.2018.)

  http://raedle-jeremic.net

  http://www.blok.hr

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.