• Search form

28.11.2011 | 21:21

50.000 posetilaca Paviljona Srbije u Veneciji

50.000 posetilaca Paviljona Srbije u Veneciji

Paviljon Srbije na 54. Bijenalu u Veneciji, u kojem je Dragoljub Raša Todosijević predstavio projekat “Svetlost i tama simbola”, privukao je više od 50.000 posetilaca, saopštio je Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV), koji je realizovao tu izložbu.

Todosijevićeva izložba, za koju je dobio novoustanovljenu UniCreditovu venecijansku nagradu, biće rekonstruisana i predstavljena domaćoj javnosti tokom 2012. godine, a nagrađeni rad (Gott liebt die Serben) će kasnije biti predstavljen i u drugim evropskim galerijama i muzejima, najavio je MSUV, ističući da su među gostima Paviljona Srbije bili i Akile Bonito Oliva, Marina Abramović, Janis Kunelis, Loran Heđi...

Projekat u Paviljonu Srbije, čiji je komesar bio Živko Grozdanić, sada bivši direktor MSUV, a kustoskinja Sanja Kojić Mladenov, realizovan je u celosti u saradnji sa Ministarstvom kulture, informisanja i informacionog društva Srbije i delom sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu i javno informisanje.

Nagrada UniCredit banke i uspeh Raše Todosijevića ujedno je, kako je istakao MSUV, i priznanje svim učesnicima tog zahtevnog projekta, od rada Saveta za izbor umetnika, preko Ministarstva kulture do producentskog tima MSUV-a.

MSUV je naveo i da je u pretpripremnim radnjama konstituisan, prvi put u istoriji predstavljanja Srbije na Bijenalu u Veneciji, dvojezični sajt sa zvaničnim informacijama, video i foto materijalom, kao i promotivnim materijalom za medije.

Prema navodima MSUV, sajt će biti aktivan tokom kalendarske 2011. godine.

Produkcijski tim je u promovisanju i predstavljanju projekta pripremio proširenu verziju materijala za medije - 4 video pozivnice, promotivni CD sa informacijama o projektu, eko torbe, plakate, katalog i monografiju, kao i seriju štampanog materijala.

Posebna pažnja je posvećena međunarodnoj kulturnoj saradnji, te su informacije i poziv da budu gosti Paviljona dobili i predstavnici Evropske komisije, UNESKO-a, Departmana za kulturu iz Barselone i Instituta za kulturu Barselone, saopštio je MSUV.

Todosijević je predstavio u Veneciji dve monumentalne instalacije iz serije “Gott liebt die Serben” (Bog voli Srbe), kao i “Dnevnik”, koji se sastoji od više od sto manjih radova od različitih materijala, nastalih različitim koncepcijskim pristupima. Izložba obuhvata i rad “Skulptura” sačinjen od čajnika, kao i foto dokumentaciju čuvenog performansa “Was Ist Kunst, Marinela Koželj?

Prema navodima žirija Unicreditove Venecijanske nagrade, vredne 150.000 evra, Todosijevićeva izložba prikazuje “duboko viđenje istorije i izazova nametnutih ideologijama u centralno-istočnoj Evropi, a umetnik sve to komunicira kroz veoma snažan pristup”.

U najužoj konkurenciji su bile i izložbe u paviljonima Hrvatske, Češke, Estonije i Turske.

Todosijević je povodom nagrade izjavio za SEEcult.org u Veneciji da je pre svega vidi kao podsticaj za mlade ljude i pokazatelj da stvari nisu na mrtvoj tački.

Fotografije sa otvaranja Paviljona Srbije, kao i radovi Todosijevića, predstavljeni su u Galeriji umetnika SEEcult.org, odnosno OVDE

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav