• Search form

09.11.2017 | 10:33

4. Mater Terra i Pozorište u školama

4. Mater Terra i Pozorište u školama

Pozorišni Festival dece i mladih “Mater Terra”, zasnovan na konceptu “ekologije duše”, nudi u četvrtom izdanju, koje će biti održano od 17. do 19. novembra u Beogradu, više od deset predstava učenika osnovnih i srednjih škola iz Srbije, uz simpozijum “Pozorište u školama” (PUSH) koji će predstaviti inovativne dramske metode u prevenciji nasilja.  

Ekologija duše” je kovanica koji određuje teme predstava festivala “Mater Terra” - na predlog umetničke direktorke Sanje Krsmanović-Tasić, a  podrazumeva zdrave i razvijene međuljudske odnose, otvorenost i prihvatanje drugog i drugačijeg, razvijanje empatije i aktiviranje solidarnosti i podrške. Predstave festivala “Mater Terra” imaju stoga zadatak da se bave temama u oblasti ekologije i ekologije duše, što je jedini uslov za učešće, uz zahtev da su učesnici deca i mladi osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Festival će biti otvoren na sceni Pete beogradske gimnazije predstavom “Tri profesorke i domar” Dramske sekcije te škole, a potom će biti nastavljen u Dečjem kulturnom centru Beograda, gde će biti izvedeno devet predstava učenika osnovnih i srednjih škola, uz tri van festivalskog programa, kao poklon učesnicima.

Učenici osnovnih škola izvešće 18. novembra predstave “Zašto?” (OŠ “Dušan Vukasović  Diogen”, Bečmen), “Čuvari parka” (OŠ “Janko Veselinović”, Beograd), “Život je dobar” (OŠ Đura Jakšić, Mala Krsna, Smederevo), “Boje mog detinjstva” (grupa Vladini kamenčići OŠ “Vlada Obradović Kameni”, Novi Beograd) i “Znak pitanja” (grupa “Mi”), dok će dan kasnije na programu biti srednjoškolske predstave “Exit is Love” (Medicinska škola “Beograd”, Beograd), “Veče sa Đođem Milićevićem” (Dramski studio “Šmiranti”, Novi Sad), “Ko ti je kriv?” (Geološka i hidrometeorološka škola “Milutin Milanković”) i “Od krovova do perona” (Dom učenika poljoprivredne škole PK “Beograd”, Beograd).

Kao prateći program četvrtog festivala “Mater Terra”, koji organizuje Centar za dramu u edukaciji i umetnosti (CEDEUM), najavljen je simpozijum PUSH - Pozorište u školama, u okviru kojeg će biti predstavljene interaktivne predstave koje se igraju po školama u cilju prevencije nasilja, a nastale su u okviru evropskog Erazmus + projekta “R.U.IN” - predstava “Štreber” organizacije Otvoreni krug iz Budimpešte “Reči od kamenaHleb teatra, u produkciji CEDEUM-a. Fokus obe predstave je internet nasilje ili “cyberbulling”, kao sve rasprostranjenija pojava koja i u Srbiji odnosi mlade živote. U okviru simpozijuma PUSH, koji CEDEUM organizuje u partnerstvu sa DKCB-om i Udruženjem Umetnička utopija, biće izvedena i predstava u učionici “Epske igrice” (Zidanje Skadra) grupe Hop.La!, koja se bavi temom nasilja nad ženama.

Reči od kamena, Hleb teatar

Simpozijum PUSH “Inovativne dramske metode u prevenciji nasilja” organizovan je iz potrebe da se stručna i naučna javnost, kao i dramski pedagozi i umetnici, upoznaju sa metodom Pozorišta u obrazovanju (Theatre in Education - TIE), koja se primenjuje sa uspehom u više evropskih zemalja. U Srbiji je to relativno nova pojava, a želja organizatora “Mater Terra” festivala je da se ta dokazano uspešna metoda primeni u što više škola uz uključenje što većeg broja pozorišta, pozorišnih trupa,  umetnika i dramskih pedagoga.

Učesnici predstava, kao i publika, zajedno sa stručnjacima iz te oblasti, imaće priliku da na okruglom stolu “Vršnjačko i internet nasilje: pojava i prevencija” analiziraju fenomen nasilja u društvu i predstave svoje iskustvo korišćenja kreativnih metoda koje ostavljaju dublji i duži trag na učesnike, a samim tim utiču na smanjenje i prevenciju nasilja kod dece i mladih, naveli su organizatori.

U okviru panela, biće predstavljena i onlajn aplikacija, kreirana za potrebe projekta R.U.IN, a učesnici simpozijuma će u narednim mesecima biti upoznati i dobiti rezultate istraživanja primene metoda TIE u prevenciji vršnjačkog nasilja.

Epske igrice, Hop.La!

Program festivala “Mater Terra” biće završen dodelom diploma i predstavom “Dragi tata” prema tekstu Milene Bogavac, u izvođenju Teatra 011, koja je poklon učesnicima.

Festival “Mater Terra” (lat. majka zemlja) obeležava Dan obrazovanja u oblasti drame i pozorišta, koji Međunarodna asocijacija za dramu i edukaciju (IDEA), čiji je CEDEUM nacionalni centar, slavi tokom novembra. Takođe, 20. novembra se obeležava dan usvajanja Deklaracije o pravima deteta. Festival je stoga pokrenut u želji da se praktično, uz decu, mlade i dramske pedagoge, proslave ta dva značajna datuma, promovisanjem novih modela susreta i festivala koji nisu zasnovani na takmičenju i poređenju, već na saradnji, solidarnosti i daljem razvoju i usavršavanju.

Predstave festivala imaju zadatak da se bave temama u oblasti ekologije i ekologije duše, i to je jedini uslov za učešće, osim zahteva da su učesnici deca i mladi osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Festival je zamišljen kao mesto razmene, predstavljanja rada dramskih sekcija i grupa i mogućnost stručnih saveta za sve učitelje, nastavnike, umetnike i dramske pedagoge koji veruju da dramski procesi i samo pozorište mogu pozitivno da utiču na lični razvoj mladih i dece, kao i na razvoj  društva i sveta u kojem živimo. Festival je nekompetativan i ideja je da služi kao mesto za podršku i stručno usavršavanje pedagoga dramskih grupa i studija. Tokom Festivala, nakon svakog bloka predstava, održavaju se razgovori u kojima mladi učesnici, njihovi nastavnici i dramski pedagozi, publika, roditelji, kao i stručni tim, razmenjuju mišljenja o predstavama, daju komentare i otvoreno razgovaraju o procesima i problemima.

Stručni tim koji ove godine prati Festival i sastavlja pisanu evaluaciju za dramske pedagoge čine pozorišna rediteljka Ksenija Krnjajski, dramski pedagog i glumac Paul Murrey i dramaturg i psiholog Marko Pejović.

Ulaz na programe festivala “Mater Terra” je besplatan, dok je prisustvo simpozijumu, zbog limitiranog broja mesta, potrebno potvrditi na adresu cedeuminfo@gmail.com

Program festivala “Mater Terra” nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.