• Search form

03.07.2018 | 12:29

32. Grad teatar u Budvi u znaku klasike

32. Grad teatar u Budvi u znaku klasike

Međunarodni festival Grad teatar u Budvi počeo je 2. jula Šekspirovom dramom “Romeo i Julija” Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, u režiji Selme Spahić, a svečano ga je otvorio beogradski glumac Dragan Mićanović, koji je poželeo publici da još godinama dočekuje pozorišne umetnike i razmenjuje sa njima energiju, strast i maštu.

Direktorka Grada teatra Milena Lubarda Marojević istakla je na svečanoj ceremoniji da će program biti najviše posvećen klasici, odnosno delima koje smatra večnim.

“I baš zbog neprolaznih vrednosti na sceni, želeli smo da naš ovogodišnji festival otvori Dragan Mićanović, naš Hamlet, naš Konte Zanović, naš Vojvoda Vuksan, naš Šjor Fortunato. Uz to, i Čehovljev Grigorin, Šekspirov Romeo, Porcija, Molijerov Don Žuan, uobraženi bolesnik Argan, Mizantrop Alsest, i Fortinbras, na sceni autentičnog Šekspirovog Glob teatra u Londonu”, istakla je ona.

Dragan Mićanović

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović rekao je da će gradski trg narednih 50 dana biti mesto igre, dramskih sukoba, velikih istina i snažnih ojećanja, provokacije i sukobljenih stavova, ali i mesto dijaloga i zajedništva, jer je sve to “svojstveno iskrenoj i živoj umetnosti, kakvu je Grad tetar uspeo da očuva”.

“Ako je zaista čitav svet pozornica, onda je ovo mesto sve to. I svet, i pozornica. Prihvatajući ono najbolje od istoka i zapada, trudeći se da stvorimo sve potrebne uslove za to da se umetnici svih jezika osećaju u Budvi kao kod kuće, a građani i posetioci Budve vide ono najbolje od umetnosti, mi verujemo da, čuvajući Grad teatar, čuvamo Budvu, kako je sa ovog istog mesta pre nekoliko godina poručio glumac Rade Šerbedžija”, rekao je Krapović i izrazio uverenje da će savremena izvođenja klasike u gradu koji je star preko dva i po milenijuma sigurno odzvanjati posebnim zvukom. Ujedno, izrazio je i zadovoljstvo što je prošle godine Budva uspela da omogući da se Grad teatar, u toku letnje vreve, odvija u tišini koja mu je potrebna, a za kojom je vapio decenijama unazad. “Verujem, i daćemo sve od sebe, da tako bude i ove godine”, poručio je gradonačelnik.

Dragan Krapović

Muzički program 32. festivala Grad teatar u Budvi počinje 3. jula koncertom Vesne Pisarović i kvarteta, a likovni izložbom fotografija “Ikone” koja će biti otvorena od 4. do 18. jula u crkvi Santa Marija. Književni program otvoriće 6. jula na Trgu pesnika Radoslav Petković, koji će predstaviti “Kolumbovo jaje” uz moderaciju Vladislave Gordić Petković.

Dramski program 32. Grada teatra obuhvata predstave “Ožalošćena porodica” Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Jagoša Markovića (6. jul), “Evgenije Onjegin” Pozorišta mladih iz Novog Sada, u režiji Borisa Liješevića (9. jul), “Medeja” Slovenskog gledališča u Mariboru, u režiji Olivera Frljića (10. jul), te 13. jula “Barufe” prema tekstu Karla Goldonija i Predraga Lucića, u režiji Vita Taufera i koprodukciji pozorišnih kuća iz Slovenije, Hrvatske i Italije, kojom 3. jula, inače, počinje peti Novi tvrđava teatar u Čortanovcima.

Barufe

Moving Music Theatre iz Bitolja izvešće 16. jula GogoljevDnevnik jednog ludaka”, u režiji Marjana Nećaka, za 19. jul najavljen je “SHAKEspeare na Exit” Exit teatra iz Zagreba, u režiji Matka Raguža, a 26. jula “Cvrčak i mravMilene Depolo, u režiji Branka Ilića i koprodukciji samog Grada teatra, Teatra mladih i Gradskog pozorišta iz Podgorice i Hercegfesta, odnosno Kulturnog centra u Kotoru.

ŠekspirovMagbet” u plesnoj verziji, u koreografiji Miloša Isailovića i koprodukciji Centra za kulturu u Tivtu i Bitef teatra iz Beograda, najavljen je za 28. jul, dok će 30. jula biti izvedeno “Sumnjivo liceBranislava Nušića, u režiji Vojislava Arsića i koprodukciji Reflektor teatar iz Beograda, Nušićijade iz Ivanjice i Miksera.

Romeo i Julija

Avgustovski deo dramskog programa otvara Crnogorsko narodnog pozorište “SamoubicomNikolaja Erdmana, u režiji Veljka Mićunovića, a od 9. do 12. avgusta biće premijerno izvođene “Krvave svadbeFederika Garsije Lorke, u režiji jednog od najangažovanijih i najinovativnijih mladih reditelja u domenu iščitavanja tekstova klasične književnosti Igora Vuka Torbice i koprodukciji Grada teatra i Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada. I sam moto 32. festivala, kao i vizuelno rešenje, inspirisani su tekstom Lorkine drame, napisane 1932. godine, čije je prvo uprizorenje na sceni režirao sam autor.

SNP će gostovati i 14. avgusta “AutobiografijomBranislava Nušića, u režiji Predraga Štrpca, te dan kasnije Nušićevim klasikom “Gospođa ministarka”, u režiji Radoslava Milenkovića.

Putujuće kazalište/Scena Ribnjak iz Zagreba zaokružiće dramski program 32. Grada teatra predstavom “U agoniji” prema delu Miroslava Krleže – projektom Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića.

Gospođa ministarka

U okviru muzičkog programa, 14. jula nastupiće popularni britanski violinista Najdžel Kenedi, dan kasnije biće održan koncert Collegium Musicuma, a za 21. jul najavljen je koncert Borisa Kraljevića i Ensemble of Tokyo.

No Borders Orchestra predstaviće se 17. avgusta, a 20. avgusta, u završnici 32. Grada teatra, nastupiće Big bend RTS-a.

Vesna Pisarović

Književni program obuhvata predstavljanje autora kao što su Nenad Šaponja, Vladimir Pištalo, Marina Šur Puhlovski, Dejan Atanacković, dobitnik NIN-ove nagrade za roman “Luzitanija”, Đorđe Sladoje, Tanja Mravak, Veselin Radunović, Filip Grbić, Vladimir Vujović

Najavljen je i simpozijum “Hamlet po drugi put među Crnogorcima”, koji će biti održan 5. i 6. avgusta na Trgu pesnika.

U okviru likovnog programa, od 24. jula do 13. avgusta u crkvi Santa Marija biće otvorena izložba “Mediteran u delima crnogorskih slikara”, čija je autorka Aleksandar Čilikov, a od 19. do 29. avgusta najavljena je izložba skulptura Maje Čakalović iz Bara “Secta Tempus”.

Festivalski sajt je gradteatar.me, a celokupan program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*foto: Grad teatar

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.