• Search form

20.11.2011 | 22:47

150000. članak Vikipedije na srpskom jeziku

150000. članak Vikipedije na srpskom jeziku

Vikipedija na srpskom jeziku, pokrenuta pre sedam godina, objavila je 20. novembra stopedesethiljaditi članak.

Jubilarni članak je o Oskaru Šindleru, poznatom spasiocu Jevreja tokom Drugog svetskog rata, po kome je snimljen film “Šindlerova lista”. Autor članka je urednik koji doprinosi Vikipediji pod pseudonimom Vikivind (Wikiwind).


Oskar i Emilija Šindler

Prema navodima Vikimedije Srbija, Vikipedija na srpskom jeziku trenutno je 28. Vikipedija po broju članaka i najveća na bilo kom južnoslovenskom jeziku, kao i najveća enciklopedija na srpskom jeziku uopšte.

Ima više od 500.000 pregleda dnevno, što je čini osmim najposećenijim sajtom u Srbiji.

Do 150.000 članaka, što po količini teksta odgovara korpusu od 60 odštampanih enciklopedijskih tomova, stigla je zahvaljujući sedmogodišnjem radu više hiljada urednika.

Vikipedija na srpskom jeziku je i stohiljaditi članak dobila takođe 20. novembra, 2010. godine.

Vikipedija je najveća i najsavremenija enciklopedija na svetu, sa najbržim rastom, a započeta je u januaru 2001. i trenutno ima više od 17 miliona članaka na više od 280 jezika.

Vikipedija dobija oko 500 miliona pregleda dnevno, što je čini petim najposećenijim sajtom na internetu.

Zadužbina Vikimedija (Wikimedia Foundation Inc.) je nevladina i neprofitna organizacija sa sedištem u San Francisku, a posvećena je rastu, razvoju i besplatnoj distribuciji slobodnih, višejezičkih sadržaja u celom svetu.

Zadužbina Vikimedija ima ogranke širom sveta, uključujući Francusku, Nemačku, Italiju, Holandiju, Poljsku, Srbiju, Švajcarsku i Tajvan. Vikimedija Srbije je ogranak Zadužbine Vikimedija u Srbiji.

Najpoznatiji projekat Zadužbine Vikimedija je Vikipedija - najveća enciklopedija u istoriji čovečanstva i jedan od deset najposećenijih veb sajtova na svetu.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav