• Search form

11.06.2018 | 21:14

12. Grifon Velimiru Andrejeviću i Sofiji Gavrilović

12. Grifon Velimiru Andrejeviću i Sofiji Gavrilović

Nagrada 12. konkursa Grifon za najbolji grafički dizajn dodeljena je Velimiru Andrejeviću i Sofiji Gavrilović za rad “Boomerang Stories, Short Stories & Flying Objects”.

Nagrada je dodeljena u konkurenciji više od 60 radova 33 autora iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, od kojih su izabrani predstavljeni na izložbi u Galeriji Grafičkog kolektiva u Beogradu, otvorenoj 11. juna.

Pobednički rad Velimira Andrejević i Sofije Gavrilović “Boomerang Stories, Short Stories & Flying Objects” u sebi ujedinjuje dizajnersku posvećenost, autorsku preciznost od ideje do realizacije, grafički fetišizam, ali u kontekstu današnjeg vremena možda i najbitnije - povratak ličnoj autorskoj inicijativi kao osvežavajućem pokretaču kreativnih tokova na dizajnerskoj sceni, naveo je žiri u obrazloženju. “Ovaj rad prevazilazi uslovnost odnosa klijenta i dizajnera, zahteva tržišta i mapira najširi spektar vrednosti kojima struka treba da se bavi”, istakao je žiri koji su činili vizuelni umetnik Lazar Bodroža, art direktor Piter Gregson Studija Milan Letić, ilustrator Bratislav Milenković, istoričar umetnosti Miroslav Mušić i grafička dizajnerka Isidora Nikolić.

Žiri je, pored nagrade Grifon, dodelio i priznanja po kategorijama: Moniki Lang za rad “Damir Damir filigranska sećanja” (kategorija Knjiga i druge publikacije), Jani Oršolić za rad “Mermer” (kategorija Tipografsko pismo), te autorskom timu Braća Burazeri (Nikola i Nenad Radojčić) za “Redizajn originalnih Frikom pakovanja za sladolede iz 1980. godine” (kategorija Ambalaža)

Specijalno priznanje dodeljeno je Manetu Radmanoviću za kontinuirani autorski dobrinos grafičkom dizajnu u oblasti nezavisne kulture i savremene umetnosti.

Velimir Andrejević i Sofija Gavrilović, Boomerang Stories, Short Stories & Flying Objects

Na ovogodišnji konkurs Grifon prijavila su se 62 autora sa više od 170 radova nastalih u protekle dve godine.

Selekciona komisija, koji su činili dizajner Andrej Dolinka, istoričar umetnosti Miroslav Karić, grafička dizajnerka Dragana Lacmanović, grafičar-grafički dizajner Viktor Mijatović i kreativni direktor Piter Gregson Studija Jovan Trkulja, izabrala je 33 autora i više od 60 radova u kategorijama: knjiga i druge publikacije, vizuelni identitet, plakati i oglašavanje, ambalaža, tipografsko pismo, promotivni materijal i hartije od vrednosti, filmska, video i TV-grafika i web-dizajn.

Grifon je osnovan 1966. godine u saradnji Grafičkog kolektiva sa firmom Quadra Graphic, u cilju stimulisanja i razvoja profesionalnih standarda u oblasti grafičkog dizajna.

Ta specijalizovana manifestacija bijenalnog karaktera tokom dve decenije razvila se u relevantni punkt za vrednovanje i sučeljavanje različitih poetika pružajući realan uvid u aktuelnu produkciju grafičkog dizajna u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, kao i autora koji su poreklom/školovanjem/boravkom vezani za ove prostore.

Dosadašnji laureati su: Miloš Ilić (1996), Vladan Srdić (1998), Borut Vild (2000), Goran Patlejh (2002), Slavimir Stojanović (2004), Isidora Nikolić (2006), Igor Oršolić (2008), Autorski tim A3 Format (Filip Bojović & Marko Rakić / 2010), Jovana Budošan i Aleksandar Ilić (2012), Metaklinika (2014) i Piter Gregson Studio (2016).

Izložba 12. konkursa Grifon biće otvorena do 30. juna u Galeriji Grafičkog kolektiva, koja je primorana potom da se iseli iz prostora na Obilićevom vencu zbog procesa restitucije.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.