• Search form

17.01.2010 | 09:17

1000047. rođendan umetnosti

Umetnici širom sveta proslavljaju 17. januara rođendan umetnosti, u okviru satelitskog prenosa programa mreže radio stanica okupljenih oko Evropske radiodifuzne unije (EBU) i Ars akustika grupe - od Vankuvera do Moskve, uključujući i Zagreb, Beograd i Ljubljanu.

Rođendan umetnosti slavi se na dan kada je francuski fluksus umetnik Rober Filju (Robert Filliou) proglasio 1963. godine da je umetnost rođena pre milion godina, kada je neko bacio suv sunđer u kofu vode.

1000047. rođendan umetnosti

Umetnici širom sveta proslavljaju 17. januara rođendan umetnosti, u okviru satelitskog prenosa programa mreže radio stanica okupljenih oko Evropske radiodifuzne unije (EBU) i Ars akustika grupe - od Vankuvera do Moskve, uključujući i Zagreb, Beograd i Ljubljanu.

Rođendan umetnosti slavi se na dan kada je francuski fluksus umetnik Rober Filju (Robert Filliou) proglasio 1963. godine da je umetnost rođena pre milion godina, kada je neko bacio suv sunđer u kofu vode.

Filju je deset godina kasnije proslavio milion i deseti rođendan umetnosti u Neue Galerie u Ahenu i predložio zvanično obeležavanje tog praznika.

Prema tom konceptu, umetnost danas slavi 1000047. rođendan.

U znak sećanja na Filjuov koncept “Večne mreže” (La Fête permanente), pojedini umetnici su posle njegove smrti 1987. godine počeli da proslavljaju rođendan umetnosti mejl artom, porukama preko faksa ili niskobudžetnim TV snimcima, a događaj je vremenom počeo da dobija globalni karakter. Umetnici su prilagali poklone umetnosti - radove koji su deljeni posredstvom mreže.

Proslava rođendana umetnosti nikada nije bila formalni događaj, već je organizovana na ad hoc bazi, a učesnici ih osmišljavaju samostalno, bilo da je reč o prijateljima u privatnom studiju ili performansu u muzeju ili radio stanici. Jedini uslov je da je grupa učesnika voljna da pošalje i primi rođendanski poklon za umetnost.

EBU je za taj međunarodni događaj ove godine osmislila program “zvučnih poklona”.

Dva glavna punkta su Beč (ATORF) i Stokholm (SESR), koji prikupljaju “poklone” i šalju ih preko satelitskih kanala EBU - Ravel i Verdi, koji primljeni program potom mogu da miksuju.

Ove godine je dvadesetak radio stanica koje učestvuju u proslavi rođendana umetnosti uključenjima uživo, počev od austrijskog ORF-a i SESR-a iz Stokholma, preko Slovačkog radija iz Bratislave, RSR-a iz Lozane, DESDWR-a iz Karlsruea, VPRO iz Hilversuma, Hrvatskog radija iz Zagreba, Češkog iz Praga, Radija Slovenije iz Ljubljane, Ward Weis projekta iz Antverpa, Radio Beograda iz Beograda, YLE iz Helsinkija, Portugalskog radija iz Lisabona, DEDKU iz Berlina, Radija Rusije iz Moskve, RNE iz Madrida, Radija Rusije iz Moskve.., zaključno sa RTBF-om iz Brisela i programom “Absolute value of noise” iz Vankuvera.

Hrvatski radio učestvuje programom “Measurements”, multidisciplinarnim plesnim projektom Željke Sančanin, u saradnji sa Nives Sertić i Damirom Šimunovićem, u produkciji Dramskog i muzičkog programa HRT i k.o. (www.kombiniraneoperacije.hr), uz tehničku podršku Zagrebačkog plesnog centra i bioskopa Mosor.

Iz Radio Beograda, kako je najavljeno, biće uživo emitovan program “Pesnik u staklenoj kutiji” prema konceptu kompozitorke Ivane Stefanović, uz učešće članova orkestra Gudači sv. Đorđa, glumaca Mikija Manojlovića, Ane Sofrenović, bubnjara Dragoslava Đuričića i pijanistkinje Jasne Tucović.

Koncept je zasnovan na putovanju danskog bajkopisca Hansa Kristijana Andersena pre 170 godina širom Evrope, pa i preko Balkana i Srbije. Deo puta prešao je Dunavom, a kada se brod zaustavio u Zemunu, zapisao je sve što je mogao da vidi i čuje i objavio u putopisu “A bazaar of a poet” (En Digters Bazar”, 1842). Stoga se postavlja pitanje šta se danas može videti i čuti u Zemunu i Beogradu, a izvođači će rekonstruisati “stari zvuk” ta dva spojena grada koja su nekada pripadala austro-ugarskoj, odnosno otomanskoj imperiji.

Radio Slovenija predstavlja projekat “Harm(les)s?” kompozitora Bora Turela i Gregora Pirša, kratki multijezički dramski osvrt na “A Lynch Trial” i druge tekstove Danila Harmsa, uz učešće glumice Pie Zemljič, performera Natalije i Ravila Sultanova, flautiste Cvete Kobala, perkusioniste Francija Krevha...

Troje muzičara u tom projektu satroje glumaca interpretiraće delove teksta na različitim jezicima, u svojevrsnoj improvizaciji zasnovanoj na duhu otvorene avangardne forme u kojoj komunikacija ima prioritet nad fiksiranim šablonima.

Između ostalog, Nemački radio Kultur uživo će prenositi radio operu “Sobralasolas!”, projekat započet 2007. godine koji okuplja internacionalnu grupu umetnika koji se bave zvukom. To delo pritom nema prethodno utvrđeni scenario, niti priču koju bi preneo, a nije ni dokumentarni prilog, niti radio svedočenje.

Nova epizoda ima formu performansa mreže, u kojem učesnici u različitim delovima sveta improvizuju uživo, na osnovu zajednički koncipirane kompozicije (http://sobralasolas.org).

Sajt posvećen rođendanu umetnosti je http://artsbirthday.ebu.ch, a satnica se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav