• Search form

05.07.2022 | 12:46

Interakcija 2022 - kamp, radionica, prvi put i festival

Interakcija 2022 - kamp, radionica, prvi put i festival

Mladi dokumentaristi iz različitih delova sveta okupiće se i ovog avgusta na “Interakciji” u Požegi, Užicu i Čačku, a novina 17. izdanja tog jedinstvenog edukativnog i produkcijskog programa u Srbiji, koji organizuje Nezavisni filmski centar “Filmart”, jeste festival kratkog dokumentarnog filma.

Pored ustaljena dva programa – studentskog filmskog kampa (I: SFK) i radionice dokumentarnog filma (I: RDF), prvi put biće održana i Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma (I: FKDF), kao treća programska celina.

Foto: Milica Đorđević

Interakcija: studentski filmski kamp okupiće od 8. do 24. avgusta 15 studenata filmskih akademija iz celog sveta, koji će učestvovati u produkciji tri kratka dokumentarca, koji će biti snimani u Užicu, Čačku i Požegi.

Kamp “Interakcija” realizuje se od 2006. godine u cilju promovisanja kratkog dokumentarnog filma među studentima filmskih akademija i podsticanja razmene znanja i iskustva kroz rad u multinacionalnim ekipama. U proteklih 16 godina učestvovalo je više od 260 učesnika iz više od 60 zemalja, studenata više od 100 filmskih akademija. Snimljena su 53 dokumentarna filma i osvojeno je više od 20 nagrada na filmskim festivalima širom sveta. Poseban uspeh postigao je film “Dolina vladara” izraelskog reditelja Efima Graboja - ovogodišnjeg mentora kampa “Interakcija”, koji je 2019. godine bio u nominaciji za najbolji kratkometražni dokumentarni film renomirane Međunarodne dokumentarističke asocijacije (IDA).

Foto: Milica Đorđević

Interakcija: radionica dokumentarnog filma biće održana od 17. do 24. avgusta kao intenzivni program koji uključuje predavanja u oblasti kreativnog dokumentarnog filma, panel diskusije, konsultacije sa tutorima i drugim učesnicima, kao i razvoj šest odabranih najuspešnijih projekta učesnika u okviru programa Doc in Progress. Predavači radionice su dokumentaristi sa višegodišnjim međunarodnim iskustvom – Rada Šešić i Vladimir Perović, koji će sa rediteljem Markom Grbom Singhom biti i tutori u okviru programa Doc in Progress.

Taj edukativni program je pokrenut 2011. godine pod nazivom Međunarodni masterklas dokumentarnog filma “Interdok”, a do danas ga je pohađalo 128 učesnika iz 46 zemalja, čiji su predavači bili istaknuti dokumentaristi iz Srbije i regiona − Želimir Žilnik, Vladimir Perović, Dragan Elčić, Nebojša Slijepčević i Mladen Matičević.

Foto: Milica Đorđević

Uporedo sa radionicom, od od 17. do 24. avgusta u požeškom bioskopu biće održan i prvi Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma, koji će učesnicima i publici prikazati najuzbudljivija ostvarenja iz oblasti kratkog dokumentarnog filma koja su nastala u prethodne dve godine.

Umetnički direktor i programer novoosnovanog festivala je reditelj Dejan Petrović, osnivač i direktor “Interakcije”. Festival se sastoji iz takmičarskog i dva prateća programa – U fokusu: Poljska i Interscreen. Interakcija festival nastoji da postane mesto susreta publike i autora, mesto prikazivanja kratkih kreativnih dokumentaraca i dugih razgovora o njima.

Pored tri programa u oblasti dokumentarnog filma, “Filmart” će i ove godine realizovati i rezidencijalni program za produkciju video umetnosti IVA.lab, koji će ugostiti četvoro vizuelnih umetnika – Sašu Tatić, Milu Panić, Jelenu Prljević i Miloša Bojovića.

Interakcija, foto: Siham Hinawi

Međunarodni studentski kamp “Interakcija” održan je i 2021. godine uživo, okupivši 12 mladih filmskih stvaralaca iz celog sveta, a tradicionalno je završen u Dvorani Kulturnog centra Beograda premijerom dokumentaraca koje su snimili u Zapadnoj Srbiji, odabravši u okviru opšte teme “Bez ograničenja” priče iz života, međuljudskih odnosa i veze sa prirodom.

Prethodne, 2020. godine, kamp “Interakcija” održan je kao onlajn izdanje, a predstavio je odabrana ostvarenja iz proteklih godina, koje je publika ima priliku da pogleda uz kratke video razgovore dosadašnjih učesnika. Mlade filmadžije iz celog sveta razgovarale su o filmskoj industriji u doba korona krize, o mestu dokumentarnog filma u njihovim zemljama, kao i o sopstvenom iskustvu koje nose sa “Interakcije”.

Ovogodišnji programi “Interakcije” podržani su od švajcarske vlade, u okviru projekta “Kultura za demokratiju” koji sporovodi Hartefakt fond, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka i Opštine Požega.

*Naslovna fotografija. Milica Đorđević

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav