• Search form

20.06.2021 | 21:54

Žensko liderstvo u muzici

Žensko liderstvo u muzici

Fakultet muzičke umetnosti (FMU) i Fakultet dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu organizuju 21. juna, povodom Svetskog dana muzike, međunarodnu naučnu konferenciju “Žensko liderstvo u muzici”, u cilju produbljivanja istraživanja savremene uloge žena u tradicionalnoj, world, pop i alternativnoj muzici u pogledu stvaralaštva, izvođenja i rukovođenja.

Radovi o kojima će se diskutovati pokrivaju širok spektar tema - od koncepta ženskog liderstva u muzici kao transformacionog, preko doprinosa žena očuvanju i razvoju praksi sviranja tradicionalnih instrumenata kavala i tambure, ženskih aktivnosti i uloga u muzici u kontekstu globalizacije, migracije, izbeglištva, rada, post-socijalizma, do tema muzičkog menadžmenta i kulturne politike u oblasti muzike.

Među učesnicima su profesorke i naučnice sa FMU u Beogradu, kao i sa fakulteta i istraživačkih instituta iz Njujorka i Indijane (SAD), Beča, Hale Vitenberga, Ljubljane, kao i iz Australije.

Na skupu će istraživanja o položaju žena u džezu, metalu, k-popu, kao i u tradicionalnoj muzici predstaviti i mlade istraživačice, doktorantkinje sa FDU i FMU, Instituta za muzikologiju SANU, te sa Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum.

Konferencija “Žensko liderstvo u muzici” biće održana na engleskom jeziku, a otvoriće je rektorka Univerziteta umetnosti dr Mirjana Nikolić, kao i dekani FDU Miloš Pavlović i FMU mr Ljiljana Nestorovska.

FMU i FDU organizuju konferenciju u okviru istraživačkog projekta “Žensko liderstvo u muzici” (FLIM), uz podršku Fonda za nauku Srbije kroz Program za izvrsne projekte mladih istraživača PROMIS. Rukovodilac projekta je docent dr Iva Nenić sa FMU. To je jedini projekat Univerziteta umetnosti koji je do sada podržan od Fonda za nauku Srbije i jedan od samo šest projekata u oblasti društveno-humanističkih nauka podržan kroz program PROMIS, namenjen podršsci istraživačima mlađe generacije.

Konferenciju je pripremio međunarodni programski odbor sastavljen od istraživača i istraživačica sa FDU i FMU, ali i regiona i Evrope.

Konferencija će biti održana na FDU, ali i na Fejsbuk strani tog fakulteta, preko koje je mogu pratiti svi zainteresovani.

Detaljan program konferencije objavljen je na sajtu FDU, a nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org, odnosno u prilogu (pdf).

Knjigu apstrakata moguće je preuzeti ovde.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav