• Search form

29.06.2020 | 16:11

Crteži Mrđana Bajića u Rimi

Crteži Mrđana Bajića u Rimi

Galerija Rima u Beogradu predstavlja tokom jula izložbu crteža velikog formata vajara Mrđana Bajića, koji su nastali proteklih nekoliko godina, ali i tokom ranijih njegovih stvaralačkih perioda.

Recentan crtački opus Bajića označava važnu promenu unutar samog medija crteža, koja se, kako je navela Galerija Rima, ogleda u tome što se umetnik okreće elementarnim crtačkim praksama, sukobljavajući dokumentarne i fiktivne, odnosne faktografske i ekspresivne tematske elemente. Kroz cirkularno i umreženo baratanje elementima, simbolima i predstavama lične i/ili kolektivne memorije, uz paralelno preispitivanje pamćenja svetske baštine, Bajić se u svojim crtežima služi naizgled jasnim i čitljivim obrisima predmeta (Miki Mausom, Partenonom, londonskim dabl-dekerom, Gorgonom…), postavljenim u destabilišuće prostorne odnose. Namera mu je zapravo da destabiliše pogled posmatrača i pokrene ga na razmišljanje i sumnju u sliku sveta koja se iznova konstruiše pred nama, navela je Rima, nastavljajući višegodišnju saradnju s Bajićem, koja je obuhvatala izložbe njegovih crteža i skulptura u kragujevačkom prostoru te galerije.

BRING ME BACK, 2017, ugalj, olovka, pigmenti, akrilne boje i kolaž, 170 x 125 cm

Novije crteže prati i izbor crteža iz ranijih faza Bajićevog stvaralaštva kako bi se crtački deo njegovog opusa sagledao hronološki i problemski iz više perspektiva.

Crtež je kao medij prisutan od samih početaka umetničke prakse Bajića  i zauzima važno mesto u njegovom radu. Bajić je 1983. godine, prilikom svoje prve samostalne izložbe u Galeriji Doma omladine Beograda, obrazložio kako crtež funkcioniše u odnosu na njegovu praksu: “Crtež je prirodna pojava. Crtanje teče kao priprema, uporedo ili mešajući se u vajanje; crtež kao učesnik u prizoru (pretvaranje istog u slično); ili, pak, crtež kao samostalna varijanta”.

CRVENO ILI CRNO, 2017, ugalj, olovka, pigmenti, akrilne boje i kolaž, 170 x 125 cm

Autorka teksta u katalogu, istoričarka umetnosti Marija Stanković, posmatra Bajićev opus crteža velikih formata kao poziciju “između slikovnog supstituta i simulacije skulptotekture”, imajući u vidu likovne kvalitete crteža i simboličku upotrebu boje, kao i kolažno tretiranje papira koje navodi na osećaj trodimenzionalnosti crteža.

“Kada razložimo mrežu motiva i značenja na crtežima Mrđana Bajića, vidimo da: idejni i tematski okviri iz kojih umetnik preuzima fragmente kao vizuelne repere u svom radu, obuhvataju lokalni, (bivši i post) jugoslovenski kontekst, koji paralelno operiše sa kontekstom, granicama i simbolima savremenog sveta. Jedan deo crteža velikog formata moguće je razumeti kao problematizaciju odnosa pojedinca i/ili kolektiva prema nasleđu. Kada mislimo o nasleđu, mi nužno mislimo na sećanja, pamćenja, identitete, na društvene, geo-političke i ideološke stvaralačke procese usmerene ka prošlosti, koja se pak retko otima rukama sadašnjosti. Nasleđe nije zaokružen i zanavek definisan entitet, već proces oživljavanja i korišćenja materijalnih i nematerijalnih svedoka prošlosti”, navela je Marija Stanković.

RADNIČKA KLASA IDE U RAJ, 2017, ugalj, olovka, pigmenti, akrilne boje i kolaž, 170 x 125 cm

Bajićeva izložba crteža, prema njenim rečima, može se interpretirati kao “gradacija mikro i makro društvenih situacija u kojima je moguće otkriti sukobe, agresiju, fragmentarnost, nestabilnost i semantičku složenost ličnog, nacionalnog, umetničkog i kultunog nasleđa”.

I LIKE AMERICA AND AMERICA LIKES ME, 2017, ugalj, olovka, pigmenti, 170 x 125 cm

U toku izložbe planirana je promocija nedavno objavljene monografije posvećene crtačkom opusu Bajića, koju potpisuju autori Olivije Kaplen, Antonelo Tolve i Branka Arsić, a a objavljena je u izdanju Galerije Rima.

Zbog situacije u vezi sa pandemijom korona virusa, od kojeg se i sam Bajić nedavno uspešno oporavio, neće biti ranije planiranog otvaranja izložbe, već je publika može obići od 30. juna do 30. jula od 12 do 20 sati.

(SEEcult.org)

biblioteka matice srpske, digitalizacja
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav