• Search form

15.04.2020 | 12:41

Maja Pelević i Anja Suša u novom Filozofskom teatru

Maja Pelević i Anja Suša u novom Filozofskom teatru

Novo digitalno izdanje Filozofskog teatra, zakazano za 16. april na YouTube kanalu Bitef teatra, posvećeno je pozorišnom životu i društvu uopšte nakon pandemije korona virusa, o čemu će dramaturškinja Maja Pelević razgovarati sa pozorišnom rediteljkom Anjom Sušom, koja trenutno živi i radi u Stokholmu.

Koliko će i da li će pandemija novog korona virusa promeniti pozorište, a i samo društvo, da li prisustvujemo svojevrsnom seljenju kulture na internet, šta će se dalje događati sa građanskim (ne)slobodama i da li je ovo možda početak scenarija za neku buduću distopiju gde će globalni nadzor biti mnogo jači i efikasniji. Ili pak, paradoksalno, možemo li tokom trajanja ove izolacije, da pokušamo da promislimo neki drugačiji, pravedniji i slobodniji svet – neka su od pitanja na koja će pokušati da odgovore učesnice novog izdanja Filozofskog teatra, koji se i sam preselio na internet, a onlajn život započeo je prošle nedelje zanimljivim dijalogom filozofa Srećka Horvata i reditelja Olivera Frljića iz Hrvatske o kapitalizmu kao najmoćnijem virusu, vanrednom stanju kao izgovoru za jačanje autokratije, novim tehnologijama u uslovima socijalnog distanciranja, sudbini pozorišta i kulture generalno nakon korona krize.

Maja Pelević i Anja Suša, foto: Bitef teatar

Anja Suša, dugogodišnja upravnica i umetnička direktorka Malog pozorišta “Duško Radović” (2002-2012), a potom i selektorka Bitefa (2006-2016), javiće se iz Stokholma, gde je trenutno zaposlena kao redovni profesor režije na Univerzitetu umetnosti.

Rođena 1973. godine u Beogradu, gde je diplomirala pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti i magistrirala na Filozofskom fakultetu na odseku za istoriju, Anja Suša je kao dobitnica Herder stipendije provela i godinu dana na Fakultetu društvenih i humanističkih nauka na univerzitetu u Beču.

Režirala je mnoge pozorišne predstave u Srbiji, kao i Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Švedskoj, Danskoj i Poljskoj. Dobitnica je niza pozorišnih nagrada pre svega za rad u pozorištu za decu i mlade, među kojima su: godišnja nagrada Beogradskog dramskog pozorišta, ASSITEJ-ova nagrada na festivalu TIBA za najbolju predstavu “Mali princ”, Gran pri za najbolju predstavu “Buđenje proleća” na TIBA, Gran pri za predstavu “Rent a friend” na Marulićevim danima u Splitu, nagrada Geteborga za najbolju predstavu 2012. godine, te Gran pri švedskog ASSITEJ-a za ukupan doprinos pozorištu za mlade u Švedskoj 2019. godine. Jedna je od osnivača pozorišne kompanije Torpedo, a bila je i članica Evropskog kulturnog parlamenta, te selektorka pozorišnog programa na Beogradskom letnjem festivalu 2006.

Maja Pelević (1981), takođe dobitnica niza nagrada, pokrenula je Filozofski teatar sa Srećkom Horvatom u Beogradu, po ugledu na program nastao na njegovu inicijativu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2014.

Maja Pelević diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i doktorirala na odseku za teoriju umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Drame su joj prevedene na mnoge svetske jezike i igrane u zemlji i inostranstvu. Od 2012. bavi se i režijom i autorskim projektima. Veliku pažnju izazvala je kada je sa Milanom Markovićem 2012. uradila predstavu “Oni žive”, učlanivši se istovremeno u sedam političkih partija kako bi ispitali kulturne politike koje zastupaju. Sa Olgom Dimitrijević uradila je 2016. godine predstavu “Sloboda je najskuplja kapitalistička reč”, inspirisana putovanjem u Severnu Koreju.

Dobitnica je niza značajnih nagrada, među kojima su: “Borislav Mihajlović Mihiz” za dramsko stvaralaštvo 2006. i Sterijina nagrada za najbolji savremeni dramski tekst “Pomorandžina kora” na Sterijinom pozorju 2010.

Razgovor Maje Pelević i Anje Suša počinje 16. aprila u 20 sati na YouTube kanalu Bitef teatra, na čijem je redovnom repertoaru od sezone 2019/20.

Kako napominje pokretač projekta Srećko Horvat, koji vodi ovih dana i neke od zanimljivih razgovora na onlajn TV pokreta DiEM25, veza filozofije i pozorišta uvek je bila jača nego veza filozofije i bilo kojega drugog medija.

Budući da je pozorište takođe uvek bilo mesto za aktivno promišljanje društva i društvenih procesa, Filozofski teatar otvara mesto za javnu diskusiju, što je u ovom trenutku više nego neophodno. U tom smislu Horvat napominje: “U doba globalne pandemije, kada smo zatočeni u svojim kućama i moramo paziti na distancu, treba nam socijalna povezanost i kritičko mišljenje više nego ikad. Filozofski teatar zasad nastavljamo drugim sredstvima, dok se ponovo - nadam se uskoro - ne vidimo opet u pozorištu! Povratka na 'dobra stara vremena' ionako nema, jer ni ta stara vremena nisu bila dobra. Na nama je težak ali nužan zadatak da smislimo svet iz početka”.

(SEEcult.org)

Biografija Marine Abramovic
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav