• Search form

12.09.2019 | 12:06

Dobitnici Nevena za 2018.

Dobitnici Nevena za 2018.

Nagrada “Neven” za 2018. godinu u oblasti beletristike za decu dodeljena je Vesni Aleksić za knjigu “Sazvežđe violina”, u izdanju Kreativnog centra, najbolji ilustrator je Aleksandar Zolotić, a u kategoriji popularne nauke nagrađena je knjiga “Šest nemogućih stvari pre ručka” Marije Mišić, u izdanju RTS-a.

Prema navodima žirija za beletristiku, koji su činili Milovan Danojlić, Gordana Glavinić i Ivana Mijić Nemet, pobednička knjiga “Sazvežđe violina” naglašeno je emotivna priča o odrastanju, prijateljstvu, umetnosti i ratu, koja tematikom, elegantnim stilom i čvrstom strukturom, donosi nove poetske standarde u domaći žanr omladinskog romana.

Roman Vesne Aleksić “Sazvežđe violina” govori o odrastanju generacije X – dece rođene 80-ih godina 20. veka. Danas su to zreli ljudi koji se sećaju prvih glomaznih kompjutera, video-igrica sa džojstikom i besomučnog krčanja prilikom priključivanja na internet. Odrastali su u ratovima i demonstracijama, uz dobru muziku, filmove i stripove. Bili su svedoci prekrajanja atlasa i još kao deca vojni i politički komentatori, kao i muzički i modni. Bili su zaljubljenici u svoje snove i istovremeno njihovi zarobljenici, kao što se to događa u svačijoj mladosti.

Za taj roman Vesna Aleksić je dobila nagradu “Plavi čuperak” za 2018. godinu koju dodeljuje Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre.

Kreativni centar, koji je za 30 godina postojanja osvojio nagradu “Neven” čak 26 puta, dosad je objavio deset knjiga Vesne Aleksić, među kojima su najpoznatije: “Krokodil peva”, “Dođi na jedno čudno mesto”, “Lovac na maslačke” i “Cimet meda”.

Na ovogodišnji konkurs organizacije Prijatelji dece Srbije stiglo je 45 naslova namenjenih deci iz 17 izdavačkih kuća.

Za kategoriju Popularna nauka stiglo je sedam knjiga, a žiri u sastavu Ljubica Urošević, Milovan Danojlić, Gordana Glavinić i Ivana Mijić Nemet,  nagradio je knjigu “Šest nemogućih stvari pre ručka” Marije Mišić, uz obrazloženje da “radoznalce gladne novih saznanja, a još pre one za koje je nauka bauk sa zamršenim pipcima dosade, groznih formula i komplikovanih reči”, uvodi u nauku “kao u delikatesnu radnju prepunu đakonija”.

Nagradu za ilustraciju dobio je Aleksandar Zolotić za knjigu “Neko se uselio u onu staru vilu”, u izdanju Lagune. Kako je naveo žiri, koji su činili Olivera Batajić, Bojan Stevanić i Bratislav Milenković, a razmotrio je 18 predloga, Zolotić “poseduje visokokvalitetan likovni izraz, a ovo delo predstavlja njegovu umetničku evoluciju. Svojim ilustracijama autor stvara svet koji savršeno nadopunjuje samu knjigu”.

Nagrada “Neven”, najstarija i najznačajnija nagrada u oblasti kulture za decu, ustanovljena je 1955. godine. Podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za mlade, a organizacija Prijatelji dece Srbije dodeljuje je u tri kategorije: beletristika, ilustracija knjige ili slikovnice i popularna nauka.

Svečano uručenje nagrade "Neven", koju čini povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos, biće održano 10. oktobra u Skupštini grada Beograda, tradicionalno u okviru Dečje nedelje.

Dodelu ovogodišnje nagrade “Neven” podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, kao i producentska kuća Nira. Prijatelji nagrade su Skupština grada Beograda, Modna kuća "Mona" i knjigoveznica "Paštrmac".

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav