• Search form

09.08.2019 | 16:31

MKI: Tragikomično prisvajanje Tesle u Hrvatskoj

MKI: Tragikomično prisvajanje Tesle u Hrvatskoj

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije oštro je reagovalo 9. avgusta povodom predstavljanja srpsko-američkog naučnika Nikole Tesle (1856-1943) u javnosti u Hrvatskoj kao hrvatskog naučnika i inovatora. Povodom izjave autora hrvatskog paviljona na Svetskoj izložbi “Expo Dubai 2020” arhitekte Anta Vrbana da će jedan deo paviljona biti posvećen velikim hrvatskim naučnicima i inovatorima, među kojima je naveo i Teslu, MKI je saopštilo da je to “nedopustiv pokušaj prisvajanja srpskog naučnika Nikole Tesle koga celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi”.

“Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog naučnika i neprimereno krivotvorenje istine neće doneti nikakvo dobro niti dobit Hrvatskoj koja, po zvaničnim najavama, na Svetskoj izložbi ‘Dubai ekspo’ 2020. planira ovog velikana da predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora. U enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji istorijski jedino tačan podatak koji Nikolu Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika. Nikola Tesla pripada svetu po svojim naučnim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom poreklu. Nikakvi tragikomični pokušaji falsifikovanja tu jednostavnu istinu ne mogu da promene”, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Teslina urna u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu

MKI je reagovalo povodom izjave Vrbana koju je preneo “Večernji list” da će “jedan deo paviljona biti posvećen velikim hrvatskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle, Fausta Vrančića, Mate Rimca...”

“S ekrana će pak ‘iskakati’ poznati sportaši poput Janice i Ivice Kostelića, Gorana Ivaniševića, Luke Modrića, Zlatka Dalića, Dražena Petrovića...”, naveo je Vrban, koji je pri prezentaciji Hrvatske stavio naglasak i na prirodne lepote, ali i na kulturu, umetnost, nauku, inovacije, sport...

Svetska izložba, pokrenuta sredinom 19. veka, prvi put je održana u Londonu, a poslednjih godina organizuje se svake dve-tri godine na drugom kraju sveta. Očekuje se da će u Dubaiju od 20. oktobra 2020. do 10. aprila 2021. godine biti oboren rekord u broju država koje učestvuju – čak 192, a procenjuje se da će izložbu posetiti više od 25 miliona ljudi.

Hrvatska nije učestvovala na poslednjoj Svetskoj izložbi EXPO Milano koja je održana 2015. godine, što je popraćeno brojnim kritikama.

Odluku o projektu koji će predstavljati Hrvatsku u Dubaiju doneo je posebno formirani Nacionalni odbor Hrvatske za Svetsku izložbu "EXPO 2020 Dubai", a reč je o projektu Real Grupe za koji je izdvojeno 30 miliona kuna.

U Srbiji se se od 2011. godine dan rođenja Tesle, 10. jul, obeležava kao Dan nauke, a različiti programi tradicionalno se organizuju tim povodom i u SAD, gde je proveo i najveći deo života i umro, kao i u Hrvatskoj, gde je rođen i odrastao (u selu Smiljan - tada u području Vojne granice, posebne oblasti Habzburške monarhije, sada Hrvatskoj).

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav