• Search form

28.11.2015 | 17:03

Paradajz turisti

Paradajz turisti

Izložba “Paradajz turisti” Aleksandra Jestrovića Jamesdina biće otvorena 29. novembra u Galeriji SIZ u Rijeci, a obuhvata nove radove tog umetnika koji je živi i radi već desetak godina na relaciji Beograd-Berlin, nastale u malom i mirnom mesto u Vojvodini, u neposrednoj blizini novopostavljene “odbrambene” žice na mađarskoj granici.

Pod uticajima koji nastaju u sprezi ravnice, pustoši i ograničenja, Jamesdin na osnovu vlastitog iskustva i saveta medicinskog kadra, a na poziv kulturnih institucija, daje obećanja za sveopšti oporavak kroz Психоterapiju.

“Dok sam letos proučavao ‘Blic’ na plaži u Ulcinju naiđem na tekst o paru iz Novog Sada, tip mog godišta lečio se od depresije, pa ga rodbina poslala na more, on se vratio posle mesec i po i ubio ženu satarom. Ja sam se našim doktorima žalio na umor i neku maglu u glavi i oni kažu to ti je od nerada, a švapski doktori konstatovali depru i slali me na psihoterapiju, ali meni više pomaže odmor tako da smo žena i ja rešili da se s odmora više i ne vraćamo dok postoji Hartz IV. eio odmora smo proveli praktikujući muzičku terapiju koju sam savladao u univerzitetskoj bolnici Charité Berlin i s mojim kumom Dejanom smo osnovali bend Психоterapija i uvežbali Black Mental obradu kompozicije Obećanja (zar je sudbina na to spala) sastava Magazin (Rozga feat. Tifa) koju ćemo s ponosom predstaviti na izložbi u SIZ-u”, naveo je Jamesdin povodom izložbe, koja je rezultat saradnje Galerije SIZ i galerije Podroom KCB-a.

Jamesdin je rođen 1972. u Zаgrebu, a diplomirao je na Fаkultetu likovnih umetnosti u Beogrаdu 2000. godine, nа odseku zа slikаrstvo u klаsi prof Čedomirа Vаsićа, a 2011. upisao je mаster progrаm na UDK-Berlin. Dobitnik je više nаgrаda, među kojima su nаgrаdа KCB-a nа 50. Oktobаrskom sаlonu (2009) i nagrada za crtež iz Fonda Vladimira Veličkovića (2012).

Realizaciju izložbe “Paradajz turisti” pomogli su autor i njegovi prijatelji, KCB, Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, galerija Studentskog centra iz Zagreba, Calerija SIZ iz Rijeke i Grad Rijeka.

Izložba će biti otvorena u Galeriji SIZ do 29. decembra.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav