• Search form

23.09.2015 | 10:09

Drugačiji od drugih

Drugačiji od drugih

Festival autorskog filma (FAF) u Beogradu predstaviće i u 21. izdanju, od 27. novembra do 6. decembra, izbor filmova koji ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka, a među prvim potvrđenim naslovima su venecijanski pobednik “Iz dalekaLorenca Vigasa i “FrankofonijaAleksandra Sokurova.

Filmovi na FAF-u tradicionalno su drugačiji od većine naslova sa redovnog bioskopskog reperotoara, a namenjeni su publici koja želi da proširi svoje horizonte i sazna nove tokove u autorskom filmu.

U glavnom programu 21. FAF-a naći će se ostvarenja sa prestižnih svetskih filmskih festivala. Raznovrstan program predvodi pobednik 72. Filmskog festivala u Veneciji – debitantsko ostvarenje “Iz daleka” (Desde allá) venecuelanskog režisera Lorenca Vigasa, u čijem je fokusu priča o prijateljstvu koje nastaje između predstavnika više klase Armanda i mladića sa problematičnom prošlošću.

Tradicija predstavljanja novih filmova reditelja koje publika FAF-a voli i odlično poznaje, nastavlja se i ove godine. Prvi u nizu potvrđenih naslova je vanserijski dokumentarno-igrano-esejistički film “FrankofonijaAleksandra Sokurova - priča o Drugom svetskom ratu i ulasku fašista u Pariz.

FAF će biti održan u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke i zgradi Jugoslovenske kinoteke, Domu kulture Studentski grad i bioskopu “Fontana”.

Prateći program u Dvorani KCB-a je celina “Bande a part” u selekciji Vladimira Perišića.

Drugu godinu za redom, u okviru FAF-a će biti održan edukativni program “Balkan Film Connection”, koji vodi reditelj Stefan Arsenijević.

Program je namenjen studentima i mladim profesionalcima Jugoistočne Evrope, a sastoji se iz niza radionica, predavanja, diskusija i projekcija, sa fokusom na proširivanje specifičnih praktičnih znanja u vezi sa filmom, uspostavljanje čvršće saradnje mladih filmadžija u regionu i otvaranje ka međunarodnoj sceni.

Prošle godine, na jubilarnom, 20. FAF-u, Gran pri “Aleksandar Saša Petrović” osvojio je indijski film “Sud debitanta Čaitanije Tamhanea, a nagradu za režiju dobio je Noaz Deše za “Belu senku”. U takmičarskom programu 20. FAF-a prikazano je 12 filmova, a publika je imala priliku da vidi ukupno oko 80 ostvarenja, uključujući pobednike Kana, Berlina i Venecije.

Organizatori su najavili da će sve informacije o programu uskoro objaviti na sajtu festivala faf.rs, a festivalske vesti moguće pratiti i na FB stranici i Tviter nalogu FAF-a

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav