• Search form

30.03.2019 | 18:09

Emocionalnost glumačke izvedbe

Emocionalnost glumačke izvedbe

Predstava/performans “To Feel or Not To Feel”, autorski projekat nastao kao deo istraživanja metoda emocionalnog pamćenja unutar savremenih izvođačkih praksi, biće izvedena 31. marta u Magacinu u Kraljevića Marka u Beogradu, gde je poslednji put i igrana u oktobru 2018.

Nastala prema konceptu Dimitrija Kokanova, koji je i dramaturg, Marka Grabeža, koji potpisuje i izvodi muziku, te Maje Kalafatić, koja je koreografkinja, predstava “To Feel or Not To Feel” bavi se istraživanjem komunikacije dramaturga (i teoretičara izvođačkih umetnosti), izvođača (glumac i muzičar) i koreografkinje u polju postrediteljske pozorišne prakse kao jednog mogućeg graničnog prelaza transformacije pozorišnog izraza u umetnost performansa. Takođe, bavi se i tranzitom u polje prakse umetnosti performansa kao dela preispitivanja kolektivnog autorstva.

Predstava istražuje emocionalnost glumačke izvedbe dramskog teatra nasuprot metodološke (emocionalno pamćenje) emotivne (ne)aktivnosti izvođača u postdramskoj izvođačkoj praksi, gde se, kako navode autori, bluruje granica reprezantacijskog i izvedbenog učinka. “To Feel or Not To Feel” ne radikalizuje scenski izraz izvođačke umetničke prakse, već preispituje normirani okvir izvođačkog identiteta unutar lokalne izvođačke scene.

Osnovni koncept izvedbe crpi se u trodelnoj strukturi teksta, koji za cilj ima da ponudi poligon za istraživanje scenskog izraza na relaciji: tradicionalno shvatanje glume upotrebom metode emocionalnog pamćenja, zatim izvođačke prakse koja bi mobilisala druge veštine izvođača u odnosu na glumačko obrazovanje, i na kraju stvaranje plesnog jezika koji se razvija u službi nadomešćivanja dramskog i/ili tekstualnog izraza na sceni.

Tekst Dimitrija Kokanova nastao je procesima adaptacije i aproprijacije različitih tekstova, njihovim citiranjem, parafraziranjem, dopisivanjem i smeštanjem u novi kontekst (Hamlet, Vilijam Šekspir; Hamletmašina, Hajner Miler; The Actor's Emotions reconsidered: A psychological task-based perspective, Elly Konijn; The Expression of the Emotions in Man and Animals, Čarls Darvin; Rođen iz groba: Hamlet, Tragedija inicijacije ili nepostojani princ, Ivan Medenica; O natčoveku, Lori Anderson).

Predstava je deo istraživanja metoda emocionalnog pamćenja unutar savremenih izvođačkih praksi koje je Marko Grabež realizovao kao master istraživanje na FDU.

Trajanje predstave zavisi od publike i izdržljivosti izvođača (optimalno 90 minuta), a ulaz je besplatan (počinje u 20 sati).

Predstava “To Feel or Not To Feel” do sada je izvođena na festivalu Nakultiviši se u Dorćol Platzu u Beogradu u maju 2018, zatim u Ateljeu 212, te u KC Fabrika na festivalu Pokretnica u Novom Sadu i u Magacinu u Kraljevića Marka.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav