• Search form

25.07.2015 | 21:18

Nezavisna kultura na mišiće

Nezavisna kultura na mišiće

Festival nezavisne kulture DrimON održava se od 22. do 26. jula u Strugi, a intenzivnim interdisciplinarnim programom, koji se sastoji od izložbi, radionica, debata, koncerata, filmskih projekcija i performansa, želi da podstakne razmišljanje i delovanje u kulturi i umetnosti.

Treće izdanje DrimON-a, koji organizuje Inicijativa za nezavisni kulturni aktivizam (INKA), u znaku je slogana “Na mišiće”, koji je rezultat odsustva finansijske podrške nadležnih za taj festival i sluha za artikulaciju pitanja i problema koji su važni za nezavisnu scenu uopšte.

DrimON nudi originalni koncept znanja o temama u kulturi i umetnosti koje nisu prisutne u standardnim obrazovnim i informativnim formama, predstavljajući nova ostvarenja na umetničkoj sceni, promovišući nezavisno filmsko, književno, pozorišno i muzičko stvaralaštvo, i podstičući kulturni aktivizam.

Festival je počeo u Centru za kulturu “Braća Miladinovići” otvaranjem izložbi “Compressed DiversityNatalije Bašoske, “Paris: 0 to 52200 lumensNikole Matoskog i “Viktor i jaViktorije Poposke, te projekcijom filma “The Hip Reality OverdriveJaneta Altiparmakova i koncertom PMG kolektiva.

Otvorene su i izložbe Gorana Dačeva, Gorana Menkova, Darka Aleksovskog i Darka Petruševa, Alme Idrizi, a u završnici će se predstaviti David Vasilev Davo, kao i Vesna Dunimagloska video performansom “Water lilies”.

Između ostalog, publika je imala priliku da vidi i predstavu “Delirium TremensBlagoje Risteskog Platnara, koju je režirao Igor Trpče, a održano je i nekoliko radionica (ready made, ples, tekstil…), promocija knjiga, razgovora i predavanja.

Festival DrimON obuhvata i sajam knjiga, na kojem učestvuju izdavačke kuće Ili-ili, Magor, Templum, Lakrima Literalis, kao i bazar umetničkih proizvoda.

U muzičkom programu učestvuju DJ Aleksandar Gavrovski, Tome Kukuneš Rootboy i Klime Matoski Čima (omaž kultnom struškom klubu Subway), Telonauka Sovršena, koja nastupa ponovo uživo posle 23-godišnje pauze, te Bernays Propaganda.

Festivalski sajt je zdruzinka.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav