• Search form

12.07.2015 | 14:07

Molina gost Arhipelaga

Molina gost Arhipelaga

Španski pisac Sesar Antonio Molina boraviće 13. jula u Beogradu kao gost Arhipelaga, koji je objavio dve njegove knjige proze –“Fuga o ljubavi” i “Gradovi u kojima umine bol”.

Izdanje knjige “Gradovi u kojima umine bol” posebno je pripremljeno za čitaoce u Srbiji i jedinstveno je u svetu, jer u tom obliku nije objavljeno ni na španskom jeziku, saopštio je Arhipelag, koji organizuje književno veče Moline 13. jula u Klubu Doma omladine.

Autor više od 30 knjiga i veliki svetski putnik, Molina je o Beogradu napisao neke od najlepših stranica u novije vreme.

Gradovi u kojima umine bol” su fikcijski memoari tog pisca u kojima se prepliću činjenice i fikcija, viđeno i imaginirano, dokument i priča. Ta knjiga je nesvakidašnja intelektualna avantura pisca koji hrli u susret obližnjim i dalekim, poznatim i sasvim nepoznatim gradovima i kulturama, jezicima i sudbinama. Knjiga je pisana kao plod piščevih putovanja, stvarnih i književno-istorijskih, kao i njegove vezanosti za gradove iz različitih krajeva sveta i za pisce koji su obeležili i utemeljili simboličke slike tih gradova.

Pozilipo i Napulj, Ulica San Nikolo u Trstu, Potsdamer Štrase u Berlinu, kafe Stray dog u Sankt Petersburgu, Šela i Rabat, Drina i Višegrad, Beograd sa košavom, Palata Trinidad u Madridu, Groblje na Monmartru u Parizu, Kule Tišine u Bombaju, mrtvi gradovi u Siriji… samo su neki od gradova koji su privukli pažnju Moline, koji je svojevremeno bio i španski ministar kulture.

Fuga o ljubavi” je kosmopolitski roman koji čitaoca vodi od jednog do drugog grada, od jedne do druge zemlje, od jedne do druge ljubavi. Barselona i Madrid, Bolivija i Buenos Ajres, Krf i Firenca, Peruđa i Rim, Pariz i Sen Lizije, Budimpešta i Amsterdam – samo su neka od mesta na kojima se odigravaju sudbinski životni, politički ili ljubavni događaji u životu piščevih junaka.

Molina u tom romanu pripoveda o ljubavi koja se neprestano preobražava, o ljubavima koje vrlo često ostaju neispunjene i nedorečene, ali se pamte u životnom iskustvu njegovih junaka kao najautentičnije jezgro. Život junaka u tom romanu odvija se između ljubavi i politike, zanosa i strepnje, putovanja po gradovima i potrage po sećanjima. Knjiga “Fuga o ljubavi” predstavlja putovanje po sećanju, književno traganje po impresijama i emocijama protagoniste, uz takvu književnu autentičnost i uverljivost da se čitaocu čini da je svaka priča stvarni fragment iz života pripovedača, naveo je Arhipelag, opisujući tu knjigu kao “remek-delo o ljubavi u modernim vremenima”.

Rođen u La Korunji 1952. godine, Molina je jedan od vodećih savremenih španskih pisaca. Osim kao prozni pisac i putopisac, priznat je i kao pesnik, kritičar i esejista.

Bio je direktor Centra lepih umetnosti u Madridu i direktor Instituta Servantes, ministar kulture Španije, poslanik u španskom parlamentu, urednik u dnevnim novinama i profesor univerziteta. Iznad svega je, kako ističe Arhipelag, pisac zainteresovan za nove gradove i nova iskustva, autor bogate kulture i raskošnog umeća, pripovedač moćne imaginacije i istraživač sa nesvakidašnjim smislom za detalj.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav