• Search form

27.06.2015 | 17:15

Nagrade 6. MakeDoxa

Nagrade 6. MakeDoxa

Dokumentarni film “Pogled tišine” američkog reditelja Džošue Openhajmera (Joshua Oppenheimer) o zločinima u Indoneziji 60-ih godina 20. veka proglašen je najboljim u međunarodnoj konkurenciji šestog Festivala kreativnog dokumentarnog filma “MakeDoks” u Skoplju, koji je prikazao od 20. do 26. juna oko 30 dokumentaraca makedonske i svetske produkcije.

Potresan film Openhajmera, kako je istakao žiri, “apsolutno je režisersko remek delo” koje poseduje ogromnu transformativnu moć koja može da učini mnogo toga ne samo za indonežansko društvo, već i šire.

Openhajmer je, povodom nagrade, uputio poruku zahvalnosti organizatorima, publici i žiriju MakeDoxa, navodeći i da je tačno pre 50 godina započet indonežanski genocid koji, na žalost, još traje i da ugnjetavači još imaju moć.

“Nedavno je 200 odraslih ljudi napadnuto na komemoraciji povodom užasa. Nezavisno od toga šta još treba da se učini, ponosan sam što su filmovi ‘Čin ubijanja’ i ‘Pogled tišine’ podstakli javnu raspravu o strašnoj istoriji – mestu gde vlada tišina”, poručio je Openhajmer.

Žiri šestog MakeDoksa, koji su činili Tomas Balmeš, Lejla Dedić i Edoardo Frakija, dodelio je posebno priznanje filmu “Spartanci” švajcarskog reditelja Nikole Vadimova (Nicolas Wadimoff) o osnivaču borilačkog kluba u Francuskoj koji služi omladini kao “škola života” o osnovnim vrednostima tolerancije i poštovanja. Žiri je istakao da film “Spartanci” može da posluži kao primer odlične režije i montaže, dodajući da daje nadu u moć filma da ruši stereotipe.

Nagradu “Mladi luk” dobio je argentinski film “Ples sa Marijom”, prikazan na zatvaranju MakeDoksa u Kuršumli anu, uz izvođenje muzike uživo. Žiri koji su činili Burhan Đun, Eva Stefani i Pablo Fero Živanović, istakao je snagu “vizuelne ekspresije” tog filma, za koji su nagradu primili kompozitor i pijanista Luka Cuit i producent Miha Černec.

Cuit je i nastupio na zatvaranju MakeDoksa, uz pratnju sastava koji su činili violinisti Bojan Ilkovski i Simon Popovski, violista Marko Videnović, violončelista Paskal Krapovski, basista Ivan Bejkov, flautistkinja Katerina Bačevska i gitarista Toni Kitanovski.

Mladi žiri dodelio je nagradu filmu “U podrumu” austrijskog reditelja Ulriha Zajdla, ističući da pomera granice dokumentarnog i iranog filma.

Nagradu za film sa najboljom etičkom idejom dodeljena je grčkoj autorki Angeliki Aristemenopulu za film “Porodična stvar” o najpoznatijoj grčkoj muzičkoj familiji Ksiluris, njenoj turneji od Krita do Melburna i teškoćama muzičke profesije.

Festival MakeDoks, održan pod sloganom “Rum-da-da, dum-ta-dum-ta”, bio je posvećen u šestom izdanju “ritmu života”, a uz 30 dugometražih i kratkih filmova, ponudio je i tri muzičke radionice, izložbu fotografija “Eho”, koncerte i niz debata u kojima su učestvovali i neki od oko 40 gostiju.

Festival su podržali Nacionalna fondacija za demokratiju iz SAD, Agencija za film Makedonije i Delegacija EU u Skoplju.

*Foto: Sašo N. Aluševski

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav